SANATATE

Ce legătură este între colesterol și inflamații: Boala pe care riști să faci

health.clevelandclinic.org

Ce legătură este între colesterol și inflamații: Boala pe care riști să faci. O acumulare de colesterol în artere poate provoca inflamații. Inflamația poate afecta modul în care descompuneți lipidele precum colesterolul. Această relație poate face ca ambii factori să crească riscul de boli de inimă.

Ce legătură este între colesterol și inflamații: Boala pe care riști să faci

Colesterolul este o substanță grasă pe care o produce organismul dumneavoastră. Cu toții avem nevoie de colesterol. Corpul nostru folosește colesterolul pentru a repara celulele, a produce hormoni și a crea vitamina D.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care reduce semnificativ colesterolul și scade riscul de a face infarct

Dar prea mult colesterol poate cauza probleme. Acesta poate începe să se acumuleze sub formă de placă pe pereții arterelor, îngustându-le și îngreunând trecerea sângelui. Acest lucru crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Inflamația este răspunsul organismului dumneavoastră la ceea ce percepe ca fiind dăunător. Inflamația poate, de asemenea, să schimbe sănătatea arterelor și să facă colesterolul mai susceptibil de a cauza probleme.

Unele cercetări sugerează că inflamația contribuie la bolile de inimă mai mult decât colesterolul. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre această relație.

Colesterolul afectează inflamația

Colesterolul afectează inflamația în mai multe moduri.

Colesterolul există în toate celulele corpului dumneavoastră. Atunci când nivelul colesterolului este ridicat, mai mult colesterol intră în celulele dumneavoastră.

Un studiu din 2015 a asociat acest aflux de colesterol cu o creștere a proteinelor inflamatorii eliberate de sistemul imunitar.

Acumularea de placă în artere poate declanșa, de asemenea, un răspuns inflamator în organism. Acest răspuns provoacă mai multe daune și contribuie la apariția bolilor de inimă.

Inflamația afectează nivelul colesterolului

Inflamația din corpul dumneavoastră poate provoca mai multe modificări ale nivelului de colesterol.

Cercetările au legat inflamația de scăderea nivelului de colesterol HDL („bun”). Colesterolul HDL ajută la protejarea inimii prin reducerea acumulării de colesterol în sânge. Un nivel scăzut de HDL este un factor de risc pentru bolile de inimă, deoarece este mai probabil ca colesterolul să provoace depunerea de plăci.

Inflamația creează, de asemenea, molecule de colesterol LDL „rău” mai dense, care se transformă mai ușor în depuneri de plăci.

Inflamația crește un alt tip de grăsime din sânge numit trigliceride. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt un alt factor de risc pentru bolile de inimă.

În mod tradițional, ne-am concentrat pe scăderea colesterolului ca modalitate principală de reducere a riscului de boli de inimă. Găsirea unor modalități de a reduce inflamația poate fi chiar mai importantă.

Cum pot reduce colesterolul și inflamația

Experții recomandă cel mai adesea dieta mediteraneană pentru persoanele cu sau cu risc de boli de inimă. Această dietă include o varietate de surse alimentare de antioxidanți, grăsimi sănătoase și fibre care pot ajuta la reducerea inflamației în organism. De asemenea, poate ajuta la scăderea nivelului de LDL.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune două tipuri de nuci care scad colesterolul

Dieta mediteraneană include:

  • varietate de fructe și legume
  • fasole și linte
  • alimente din cereale integrale
  • grăsimi sănătoase din ulei de măsline, avocado, pește, nuci și semințe
  • cantități moderate de carne de pasăre, ouă și produse lactate

Medicamentele pot fi, de asemenea, o parte importantă a prevenirii sau gestionării bolilor de inimă. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți un istoric personal sau familial de colesterol ridicat sau boli de inimă, potrivit actualno.com.

Gestionarea sau prevenirea bolilor de inimă implică, de asemenea, gestionarea altor factori de risc pentru bolile de inimă. Măsurile pe care trebuie să le luați includ:

  • controlul glicemiei dacă aveți diabet sau prediabet
  • monitorizarea tensiunii arteriale și ajustarea acesteia după cum este necesar
  • rămâneți activ dacă puteți
  • dormi suficient
  • gestionarea stresului
  • utilizarea medicamentelor sau a altor tratamente pentru gestionarea altor afecțiuni inflamatorii.

Comentarii: