NUTRITIE SANATATE

Secretul pentru gratinarea perfectă: alege vasul potrivit

Orice iubitor de brânzeturi tresare la auzul cuvântului “gratinare”. Cum altfel ai putea rămâne indiferent la o mâncare proaspăt scoasă din cuptor, învelită într-o crustă aurie de brânză sau cașcaval topit?

Știai însă că nu ai neapărat nevoie de brânză ca să gratinezi un preparat? De fapt, multe dintre cărțile de bucate franțuzești indică doar două ingrediente pentru crusta rețetelor au gratin: unt și pesmet.

CITEȘTE ȘI: Cum păstrezi cașcavalul pentru a nu mucegăi

Secretul pentru gratinarea perfectă: alege vasul potrivit

Mâncărurile gratinate sunt uneori învăluite într-un sos catifelat pe bază de smântână sau lapte. Delicioasa crustă de deasupra împiedică uscarea preparatului în cuptor și îi oferă gust divin și aspect formidabil.

Multe rețete gratinate sunt ușor de preparat și pot fi făcute în avans. Înainte de servirea propriu-zisă, presară brânza preferată amestecată cu pesmet crocant și pune-le la cuptor. În timp ce interiorul se încălzește, exteriorul capătă o crustă irezistibilă.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii răspund: Poți consuma ouă, brânză și carne dacă ai colesterolul mare?

Secretul pentru gratinarea perfectă: alege vasul potrivit

Care este vasul potrivit pentru gratinare?

Pe cât de sofisticat și apetisant arată preparatele gratinate, pe atât de simple și de accesibile sunt. Tehnicile de gratinare nu necesită instrumente speciale – în afara unui vas de copt potrivit.

Poți folosi o tavă dreptunghiulară precum aceste tăvi pentru friptură. Vasul nu trebuie să fie prea adânc și este ideal să aibă mânere pentru a putea să-l scoți cu ușurință din cuptor atunci când este fierbinte, precum această tavă pentru gratinat.

Poți prepara mâncăruri gratinate și în porții individuale, folosind ramekins și vase mici pentru souffle și gratinat.

Vasele din fontă și cele din ceramică sunt ideale pentru gratinare pentru că rețin căldura și asigură o coacere uniformă.

O altă opțiune populară și potrivită pentru budinci gratinate sunt vasele din sticlă termorezistentă.

Comentarii: