NUTRITIE

Modul simplu de a prepara un cozonac fără frământare

sbs.com.au

Principalul avantaj al cozonacului fără frământare este faptul că e simplu de preparat. E cea mai bună alternativă pentru persoanele care vor să-și prepare singure cozonacul, fără să mai apeleze la produsele de patiserie cumpărate. Nu toată lumea preferă să-și frământe aluatul: unii nu se pricep, alții nu vor să depună prea mult efort și cei mai mulți nu au suficient timp pentru asta.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai parte de cozonac cât mai mult timp: Trucurile te ajută să îl păstrezi proaspăt

Modul simplu de a prepara un cozonac fără frământare

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 600 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt
  • 14 g drojdie uscată
  • 6 gălbenușuri
  • coajă de lămâie rasă
  • vanilie
  • puțină sare

Pentru umplutura:

  • 10-12 bucăți de rahat, tăiate în cubulețe mai mici
  • 400 g nucă mărunțită
  • 150 g zahăr pudră
  • 40 g cacao

Modul simplu de a prepara un cozonac fără frământare

Mod de preparare:

Înainte să te apuci de cozonaci, trebuie să știi că vei avea nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru prepararea aluatului, la care se vor adăuga în jur de 2-3 ore de dospit și alte 12 ore în care aluatul va trebui să stea la frigider.

Drojdia se lasă la dizolvat 5-7 minute în laptele călduț. Într-un bol încăpător, amestecă zahărul cu trei gălbenușuri, untul topit, sarea și coaja de lămâie. Untul topit trebuie să se răcească binișor înainte de a fi folosit.

În amestecul obținut adaugă laptele în care ai dizolvat drojdia și făina. Amestecă și odată ce compoziția devine omogenă, toarn-o într-un bol larg, uns în prealabil cu ulei.

Bolul se acoperă cu folie de bucătărie și se lasă apoi la temperatura camerei timp de aproximativ o oră, pentru ca aluatul să dospească.

Odată ce aluatul și-a dublat volumul, poți pune bolul în frigider, unde va rămâne cel puțin 12 ore. Acest pas este necesar pentru ca glutenul din făină să se dizolve și să se amestece cu celelalte ingrediente.

CITEȘTE ȘI: Cozonac de casă: Rețeta plină de gust și de savoare – Ai grijă când ungi aluatul cu ou

În timp ce aluatul stă la frigider, ai vreme suficientă să pregătești umplutura pentru cozonac. Amestecă ingredientele într-un bol.

După ce au trecut cele 12 ore, aluatul poate fi scos de la frigider și pregătit pentru turnarea în forme. Înainte de toate, trebuie să-l împarți în patru bucăți egale, pe care le vei întinde cu ajutorul făcălețului, până când obții patru foi de aluat, de dimensiuni aproximativ pătrate.

Împarte și umplutura în patru cantități aproximativ egale și toarnă-le pe aluat, ca și cum ai pune dulceață pe o clătită. Aluatul trebuie apoi rulat și împletit, pentru a obține doi cozonaci mari și frumoși. Aceștia se așază apoi în tava de copt unsă bine cu ulei și tapetată cu făină.

Cele două tăvi se lasă pentru încă o oră la temperatura camerei, înainte de a se da la cuptor. Pentru a obține rezultate cât mai bune, e indicat să ungi cozonacii cu un ou bătut și să presari pe ei zahăr vanilinat. Tăvile se introduc în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180°C.

Cozonacii se lasă la cuptor aproximativ 40 de minute. După prima jumătate de oră, folosește o scobitoare ca să testezi aluatul și scoate tăvile de la cuptor atunci când cozonacul s-a rumenit bine.

Nu te grăbi să tai cozonacul imediat ce l-ai scos din cuptor, cât încă este fierbinte. Lasă-l câteva minute la temperatura camerei, să se mai răcească.

Comentarii: