SANATATE

Hipertensiune arterială și boli oncologice: Ochii dezvăluie probleme grave de sănătate

Foto: Pinterest.com

Hipertensiune arterială și boli oncologice: Ochii dezvăluie probleme grave de sănătate. Ochii pot fi o oglindă a sufletului tău , dar se pare că pot fi, de asemenea, o oglindă a sănătății tale generale. Deși vederea se poate schimba odată cu vârsta, un studiu publicat luna aceasta a constatat că vederea slabă, dacă nu este tratată, vă poate crește riscul de demență cu 19%.

Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au declarat că aproximativ jumătate din cazurile acestei boli debilitante ar putea fi prevenite dacă oamenii ar purta ochelari.

Și nu doar vederea trebuie monitorizată – de la mâncărimi la umflături, există și alte simptome legate de ochi la care trebuie să fim atenți.

Cu ocazia Săptămânii naționale a sănătății oculare, experții au evidențiat modul în care ochii ne pot spune despre sănătatea noastră.

Spargerea umflăturilor de pe pereții vaselor de sânge

Durerea bruscă din spatele unui ochi ar putea însemna o urgență medicală, spune Dr. Helen Wall pentru Britain’s Sun

„Acesta ar putea fi un semn al unui anevrism, care este ca un balon în peretele unui vas de sânge”, explică ea.

CITEȘTE ȘI: Neurochirurgul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă legat de boala de care suferă mulți oameni: De ce nu trebuie tratată cu ușurință

Anevrismele pot afecta orice parte a corpului și devin periculoase atunci când acea umflătură se sparge.

Dr. Helen a adăugat: „Anevrismele din ochi pot fi tratate chirurgical, dar anevrismele din creier pot fi fatale.

„În plus față de modificările la nivelul ochiului, acestea pot fi însoțite și de o durere de cap severă și bruscă.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, mergeți imediat la medic.

Marcatori tumorali

Simptomele tumorilor cerebrale variază în funcție de locul în care acestea se dezvoltă în creier.

Dr. Helen spune: „Tumorile cerebrale pot provoca o senzație de presiune”. Poate apărea pierderea vederii, vedere încețoșată sau dublă”.

Alte simptome includ convulsii, greață persistentă, modificări comportamentale, probleme de memorie, slăbiciune progresivă, paralizie și probleme de vorbire.

Tumorile non-canceroase, benigne, pot provoca totuși invaliditate pe termen lung și chiar deces, așa că faceți o programare la medic dacă observați oricare dintre aceste semne.

Lumina puternică

Este normal ca ochii să aibă dificultăți cu lumina puternică, dar în unele cazuri poate fi un semn al ceva mai grav.

Sensibilitatea la lumină sau ostilitatea bruscă la lumina puternică poate fi un semn timpuriu de meningită, așa că este important să vă faceți un control.

Acesta poate fi, de asemenea, un semn de lupus, explică Dr. Helen.

„Lupusul este o afecțiune autoimună care afectează întregul organism”, spune ea. De obicei, este diagnosticată cu ajutorul analizelor de sânge, dar poate provoca sensibilitatea ochilor la lumină. De asemenea, poate provoca o gamă redusă de mișcări ale ochilor și inflamarea vaselor mici de sânge din ochi”, a subliniat medicul.

„Dacă observați orice modificări, consultați medicul de încredere”, a spus Dr. Helen.

Cancer

Cancerul de piele poate afecta și părțile exterioare ale ochiului, iar melanomul de ochi este o formă a bolii.

„Este un cancer al stratului mijlociu al ochiului”, spune Dr. Helen.

„Modificările în forma sau dimensiunea pupilei și în poziția ochiului în orbită sunt simptome, la fel ca și petele întunecate de pe iris.”

„Mergeți la un optician dacă observați oricare dintre acestea.”

Cancerul de piele cu celule scuamoase poate provoca, de asemenea, iritații ale pielii, senzația de ceva în ochi și noduli albi, nedureroși.

Hipertensiunea arterială

Dr. Helen spune: „Vasele de sânge tortuoase anormale vizibile în ochi sunt un semn al hipertensiunii arteriale, așa cum se numește aceasta în termeni medicali.

„Opticianul dumneavoastră le poate detecta sau puteți merge la medic.”

„Majoritatea cabinetelor medicale și a farmaciilor au aparate pentru măsurarea tensiunii arteriale, așa că merită o vizită.

CITEȘTE ȘI: Ce să faci dacă ți se sparge un vas de sânge la ochi

Probleme cardiace

Opticienii pot verifica mai mult decât doar ochii.

Dr. Helen spune că aceștia pot detecta, de asemenea, potențiale boli de inimă și chiar pot spune dacă ați avut un accident vascular cerebral.

„Impactul poate lăsa urme microscopice în ochi”, spune ea.

„Ele pot detecta, de asemenea, semne de boli de inimă”.

„Urmele pe care le caută pe retină nu sunt vizibile cu ochiul liber și necesită un echipament special pentru a le detecta. Examinările oculare regulate sunt foarte importante. Se recomandă ca adulții să efectueze un examen oftalmologic la fiecare doi ani”, a declarat Dr. Helen, potrivit actualno.com.

Comentarii: