SANATATE

Care sunt simptomele cortizolului ridicat și ce organe afectează acesta

Foto: Pinterest.com

Care sunt simptomele cortizolului ridicat și ce organe afectează acesta. Cortizolul este un hormon steroid pe care glandele suprarenale, glandele endocrine situate deasupra rinichilor , îl produc și îl eliberează. Cortizolul afectează mai multe aspecte ale corpului dumneavoastră și ajută în principal la reglarea răspunsului organismului la stres.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon glucocorticoid pe care glandele tale suprarenale îl produc și îl eliberează. Hormonii sunt substanțe chimice care coordonează diverse funcții ale corpului dumneavoastră prin transmiterea de mesaje prin sânge către organe, piele, mușchi și alte țesuturi. Aceste semnale îi spun corpului ce să facă și când să o facă.

Glucocorticoizii sunt un tip de hormon steroid. Ei suprimă inflamația în toate țesuturile corpului și controlează metabolismul în mușchi, grăsime, ficat și oase.

Glucocorticoizii afectează, de asemenea, ciclurile somn-veghe. Glandele suprarenale sunt glande mici, în formă de triunghi, care se află deasupra fiecăruia dintre cei doi rinichi. Acestea fac parte din sistemul endocrin.

CITEȘTE ȘI: Fructele care luptă împotriva stresului: Reglează starea de spirit și reduc anxietatea

Cortizolul este un hormon esențial care afectează aproape fiecare organ și țesut din corpul dumneavoastră. Acesta joacă multe roluri importante, inclusiv:

  • Reglarea răspunsului organismului dumneavoastră la stres.
  • Ajută la controlul utilizării de către organism a grăsimilor, proteinelor și carbohidraților, sau a metabolismului.
  • Suprimarea inflamațiilor.
  • Reglarea tensiunii arteriale.
  • Reglarea zahărului din sânge.
  • Ajută la controlul ciclului somn-veghe.

Corpul dumneavoastră monitorizează constant nivelul cortizolului pentru a menține niveluri stabile (homeostazie). Nivelurile de cortizol mai mari sau mai mici decât cele normale pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Este cortizolul un hormon al stresului?

Cortizolul este cunoscut în mod obișnuit drept „hormonul stresului”. Cu toate acestea, acesta are multe efecte și funcții importante în întregul organism, dincolo de reglarea răspunsului organismului la stres.

De asemenea, este important să ne amintim că există mai multe tipuri diferite de stres din punct de vedere biologic, inclusiv:

  • Stresul acut: Stresul acut are loc atunci când sunteți în pericol pentru o perioadă scurtă de timp. De exemplu, doar evitarea unui accident de mașină sau urmărirea de către un animal sunt situații care provoacă stres acut.
  • Stresul cronic : Stresul cronic (pe termen lung) apare atunci când vă confruntați cu situații continue care vă fac să vă simțiți frustrat sau anxios. De exemplu, un loc de muncă dificil sau frustrant sau o boală cronică pot provoca stres cronic.
  • Stresul traumatic: Stresul traumatic apare atunci când vă confruntați cu un eveniment care pune viața în pericol și care provoacă teamă și sentimente de neajutorare. De exemplu, experiența unui eveniment meteorologic extrem, cum ar fi o tornadă, sau experiența războiului sau a violenței sexuale pot provoca stres traumatic. În unele cazuri, aceste evenimente pot duce la PTSD.

Ce efect are cortizolul asupra organismului?

Aproape toate țesuturile din corpul dumneavoastră au receptori glucocorticoizi. Din acest motiv, cortizolul poate afecta aproape fiecare sistem de organe din corpul dumneavoastră, inclusiv:

  • Sistemul nervos.
  • Sistemul imunitar.
  • Sistemul cardiovascular.
  • Sistemul respirator.
  • Sistemul reproducător (feminin și masculin).
  • Sistemul musculo-scheletic.
  • Sistemul tegumentar (piele, păr, unghii, glande și nervi).

În mod specific, cortizolul vă afectează organismul în următoarele moduri: Reglează răspunsul organismului dumneavoastră la stres: În perioadele de stres, organismul dumneavoastră poate elibera cortizol după eliberarea hormonilor „luptă sau fugi”, cum ar fi adrenalina, astfel încât să rămâneți în alertă maximă.

În plus, cortizolul declanșează eliberarea de glucoză (zahăr) din ficat pentru energie rapidă în perioadele de stres.

Reglarea metabolică

Cortizolul ajută la controlul modului în care organismul dumneavoastră utilizează grăsimile, proteinele și carbohidrații pentru energie.

Suprimarea inflamației

În reprize scurte, cortizolul vă poate stimula imunitatea prin limitarea inflamației. Cu toate acestea, dacă aveți niveluri constant ridicate de cortizol, organismul dumneavoastră se poate obișnui să aibă prea mult cortizol în sânge, ceea ce poate duce la inflamații și la slăbirea sistemului imunitar.

Reglarea tensiunii arteriale

Modul exact în care cortizolul reglează tensiunea arterială la om nu este clar. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de cortizol pot provoca hipertensiune arterială, iar nivelurile mai scăzute decât cele normale de cortizol pot provoca tensiune arterială scăzută.

Creșterea și reglarea zahărului din sânge

În condiții normale, cortizolul echilibrează efectele insulinei, un hormon produs de pancreas pentru reglarea zahărului din sânge. Cortizolul crește glicemia prin eliberarea glucozei stocate, în timp ce insulina scade glicemia. Nivelurile cronice ridicate de cortizol pot duce la creșterea persistentă a zahărului din sânge (hiperglicemie). Acest lucru poate provoca diabet de tip 2.

Ajută la controlul ciclului somn-veghe

În condiții normale, aveți niveluri mai scăzute de cortizol seara, când adormiți, și niveluri maxime dimineața, chiar înainte să vă treziți. Acest lucru sugerează că cortizolul joacă un rol important în inițierea stării de veghe și joacă un rol în ritmul circadian al organismului dumneavoastră.

Ce teste pot verifica nivelurile de cortizol?

Medicii vă pot măsura nivelul de cortizol prin teste de sânge, urină sau salivă. Ei vor stabili care este cel mai bun test în funcție de simptomele dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care reduce stresul și anxietatea: Cum ar trebui să îl bei pentru a avea acest efect

Care sunt nivelurile normale de cortizol?

Nivelurile de cortizol din sânge, urină și salivă ating de obicei nivelul maxim dimineața devreme și scad pe parcursul zilei, atingând nivelul cel mai scăzut în jurul miezului nopții. Acest tipar se poate schimba dacă lucrați în tura de noapte și dormiți în momente diferite ale zilei.

Pentru majoritatea testelor care măsoară nivelul cortizolului din sânge, intervalele normale sunt De la 6 dimineața la 8 dimineața: 10 până la 20 micrograme pe decilitru (mcg/dL). În jurul orei 4 p.m.: 3 până la 10 mcg/dL. Intervalele normale pot varia de la laborator la laborator, de la un moment la altul și de la o persoană la alta, potrivit actualno.com.

Dacă trebuie să faceți un test al nivelului de cortizol, medicul dumneavoastră vă va interpreta rezultatele și vă va anunța dacă trebuie să faceți alte teste.

Comentarii: