NUTRITIE SANATATE

Un cardiolog de renume recomandă scăderea colesterolului gradual: Care este cea mai bună metodă

health.clevelandclinic.org

Un cardiolog de renume recomandă scăderea colesterolului gradual: Care este cea mai bună metodă. Unele abordări pentru scăderea colesterolului rău (LDL) includ modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, creșterea consumului de fibre solubile și consumul zilnic de ceai verde. Este indicat să acordați prioritate consumului de fructe, legume și pește de mare în meniul dumneavoastră, gătit cu sosuri naturale, la grătar sau la aburi.

La majoritatea persoanelor, nivelurile ridicate de colesterol rău sunt cauzate de alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, cum ar fi carnea grasă, produsele lactate integrale, pizza, dulciurile sau alimentele prăjite, combinate cu un stil de viață sedentar.

Cardiologul Dr. Ana Luisa Lima, șeful Departamentului Coronarian al Spitalului Santa Joana din capitala statului brazilian Pernambuco – orașul Recife, ne oferă următoarele sfaturi, potrivit tuasaude.com.

CITEȘTE ȘI: Cum afectează strugurii nivelul zahărului din sânge și colesterolul

Un cardiolog de renume recomandă scăderea colesterolului gradual: Care este cea mai bună metodă

Nivelul ridicat de colesterol rău se acumulează în artere. Așa se formează plăcile, crescând riscurile de boli cardiovasculare. Desigur, modificările bruște ale gradului acestui colesterol – fie că este în creștere sau în scădere, nu au un efect benefic. Sunt de dorit schimbări netede, treptate. Câteva sfaturi pentru scăderea lină a colesterolului rău sunt următoarele.

1. Sport regulat

Exercițiile aerobice precum înotul, alergarea, mersul pe jos, aerobicul în apă sau ciclismul sunt cele mai bune opțiuni pentru reducerea colesterolului LDL din sânge. Prin urmare, se recomandă practicarea unei activități fizice de 30 până la 40 de minute pe zi, de cel puțin 3 ori pe săptămână, cu o intensitate moderată sau ridicată.

2. Alimente bogate în fitosteroli și fitostanoli

Consumul zilnic de alimente bogate în fitosteroli și fitostanoli – fructe, legume, nuci, uleiuri vegetale și produse cerealiere – ajută la reducerea colesterolului LDL, numit „rău”.

3. Mai multe fibre

O dietă bogată în fibre solubile, cum ar fi tărâțele de ovăz, orz și leguminoase, ajută la creșterea eliminării colesterolului în scaun de către acizii biliari. Atunci când fibrele sunt fermentate în intestine, acestea inhibă formarea colesterolului în ficat. Prin urmare, se recomandă consumul a cel puțin 3 până la 5 porții de legume și fructe proaspete pe zi – mere, pere, banane, fasole verde, spanac, care sunt bogate în fibre.

4. Alimente probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii care apar în mod natural în intestin și provin din surse precum iaurtul sau suplimentele alimentare, oferind o imunitate crescută și îmbunătățirea tranzitului intestinal. În plus, aceste microorganisme pot contribui la scăderea colesterolului total dacă sunt consumate zilnic.

5. Ceai verde în fiecare zi

Ceaiul verde ajută la reglarea colesterolului datorită puternicului său efect antioxidant. În acest scop, acest ceai trebuie băut între 2 și 4 căni pe zi. Însă pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, recomandarea este de maximum 3 pahare.

6. Grăsimi sănătoase

Alimentele bogate în omega-3 – în special somonul, sardinele, macroul și tonul – ajută la scăderea colesterolului „rău” și favorizează creșterea colesterolului „bun”, acționând ca protectori cardiovasculari. Alte alimente care conțin omega-3 sunt uleiul de in, germenii de grâu, nucile.

Evitați grăsimile saturate care se găsesc în bucățile grase de carne, unt, cârnați și produse lactate grase, precum și grăsimile trans din alimentele prăjite și procesate, cum ar fi gustările gata preparate, margarina, prăjiturile, plăcintele și produsele de patiserie.

7. Mai mult usturoi

Usturoiul scade colesterolul rău (LDL) și trigliceridele din sânge prin prevenirea oxidării acestora; reducând astfel riscul de ateroscleroză. Un cățel de usturoi pe zi este de obicei suficient pentru a regla nivelul colesterolului.

CITEȘTE ȘI: Ce legătură este între colesterol și inflamații: Boala pe care riști să faci

8. Beți suc de vinete

Sucul de vinete este un instrument excelent pentru scăderea colesterolului ridicat, deoarece conține antioxidanți precum nasunina și antocianinele. Pentru a face suc de vinete, concentrați-vă pe coajă, unde se găsesc cei mai mulți antioxidanți. Amestecați ½ vânătă cu sucul de la 2 portocale și beți în fiecare zi pe stomacul gol.

Comentarii: