NUTRITIE SANATATE

Bolile de care cafeaua te poate proteja

healthline.com

Bolile de care cafeaua te poate proteja. Consumul de cafea reduce riscurile unei serii de patologii periculoase, informează The Health Site. Consumul de cafea este util nu numai pentru creșterea tonusului și îmbunătățirea capacității de muncă. Consumul ei este o prevenire a multor boli, inclusiv a celor mai periculoase și care pun viața în pericol – informează portalul de sănătate.

Bolile de care cafeaua te poate proteja

Pe baza celor mai recente date științifice, publicația enumeră bolile al căror risc este redus de consumul regulat și corect de cafea.

Bolile de inimă

Consumul a una până la două cești de cafea pe zi reduce probabilitatea apariției bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale (precum și probabilitatea decesului din cauza consecințelor acestora).

Noi cercetări arată că cafeina în cantități moderate nu provoacă ritmuri cardiace anormale, informează portalul de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate proteja cafeaua de diabet și accident vascular cerebral

Boli ale ficatului

Consumul de cafea este util pentru protecția nu numai împotriva bolilor de inimă, ci și a patologiilor hepatice – există o mulțime de dovezi în acest sens. În special, persoanele care beau cafea în mod regulat au un risc redus cu 21% de a dezvolta boli hepatice cronice și în special carcinom hepatocelular (cel mai frecvent tip de cancer hepatic).

Diabet

Cafeaua ajută organismul să proceseze glucoza mai eficient, ceea ce reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cancerul

Cafeaua naturală proaspăt preparată este o sursă bogată de antioxidanți care au un efect antiinflamator. Oamenii de știință au legat consumul acesteia de un risc redus de cancer colorectal și uterin.

Boala Alzheimer

Cafeina îmbunătățește activitatea celulelor creierului și reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer și a demenței, chiar și la pacienții hipertensivi care sunt predispuși la aceste patologii.

Care este cel mai bun mod de a bea cafea?

Experții recomandă să nu se adauge zahăr, dar dacă este posibil (dacă organismul îl acceptă în mod normal) și lapte și smântână, relatează publicația. Este important să nu abuzați de băutură (nu beți mai mult de 3 cești pe zi), de asemenea, este important să țineți cont de sensibilitatea individuală la cafeină și să vă abțineți de la a lua băutura după ora 15.00.

Cafeaua este bună pentru sănătatea sistemului nervos și a creierului

Băutura nu numai că stimulează capacitatea de muncă, dar îmbunătățește și starea de spirit, îmbunătățește memoria și abilitățile cognitive. Utilizarea regulată reduce de mai multe ori riscul de depresie și vă permite să supraviețuiți unei situații stresante. Probabilitatea de depresie scade cu 20% la persoanele care beau mai mult de 3 pahare de băutură pe zi. Stimulează producția de dopamină și serotonină, care cresc vitalitatea, formează o atitudine pozitivă față de viață și îmbunătățesc starea de spirit.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun moment pentru prima și ultima ceașcă de cafea a zilei

Experimentele arată că la pacienții cu insuficiență cognitivă ușoară care beau 3-5 porții pe zi, boala nu progresează. Băutura ajută la prevenirea dezvoltării unor patologii precum boala Alzheimer și boala Parkinson. Cofeina blochează sinteza beta-amiloizilor, care formează plăci ce perturbă activitatea unor părți ale creierului.

Beneficiile cafelei sunt evidente, dar băutura poate face rău dacă ignorați regulile de utilizare a acesteia. Principala cerință este să alegeți doza zilnică optimă a băuturii, ținând cont de caracteristicile individuale ale organismului.

Comentarii: