Aceasta ruladă e umplută cu mousse de ciocolată și căpșune, dar puteți folosi și o cremă de vanilie, o budincă, o cremă pe bază de unt, o cremă de brânză, posibilitățile sunt nenumărate.
CITEȘTE ȘI: Ruladă cu zmeură și mascarpone- un amestec de gusturi și texturi
Secretul pentru o ruladă perfectă, ca în vitrinele marilor cofetării
Cheia e coptul blatului. Dacă îl coci prea mult, se usucă și va crăpa la rulat. De asemenea, cand îl rulez, las partea de sus a blatului să fie în interiorul ruladei.
La copt, această parte formează o crustă care odată întinsă atunci când o rulați, inevitabil crapă. Pe când partea de jos a blatului e mult mai flexibilă și șansele să crape sunt mult mai mici. În plus, acea parte e și mult mai uniformă și abia dacă necesită vreun decor.
Ingrediente:
Blat:
- 4 ouă
- 110 g zahăr alb granulat
- 110 g făină albă 000
- 25 g cacao
- 1 g sare
- 30 g unt (topit și răcit)
Mousse de ciocolată:
- 150 g ciocolată neagră
- 70 g smântână pentru frișcă
- 150 g smântână pentru frișcă (spumată)
- 5 g extract de vanilie
- 150 g căpșune proaspete (tăiate bucăți (opțional)
Ganache:
- 120 g ciocolată neagră (bucăți)
- 80 g smântână pentru frișcă
- 3 g extract de vanilie
Secretul pentru o ruladă perfectă, ca în vitrinele marilor cofetării
CITEȘTE ȘI: Învață să prepari acasă desertul de bezea care se topește în gură
Mod de preparare:
Blat:
Preîncălziți cuptorul la 180°C și tapetați o tavă cu hârtie de copt (30×40 cm).
Combinați ouăle cu zahărul în bolul mixerului și mixați până își triplează volumul, cel puțin 5 minute sau până devin spumoase și deschise la culoare.
Cerneți făina cu sarea și cacaoa și încorporați-o în amestecul de ou cu o spatulă.
Luați deoparte câteva linguri de aluat și adăugați untul. Amestecați ușor până la încorporare, apoi transferați amestecul înapoi în restul de blat și încorporați ușor.
Turnați aluatul în tavă și coaceți pentru 10-15 minute, cel mult până suprafața blatului este elastică la atingere.
Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă.
Mousse de ciocolată:
Topiți ciocolata și 70g smântână pentru frișcă într-un vas termorezistent pe baie de aburi.
Luați de pe foc, adăugați vanilia și lăsați să se răcească.
Încorporați frișca spumată și dați mousse-ul la rece 30 minute.
Întindeți mousse-ul peste blat și acoperiți cu căpșune proaspete.
Rulați blatul cât mai strâns și dați la rece până pregătiți glazura.
Ganache:
Înfierbântați frișca într-un vas. Luați de pe foc și adăugați ciocolata.
Amestecați până ciocolata e topită complet și ganache-ul e fin, lucios.
Adăugați vanilia și lăsați ganache-ul să se răcească. Acum aveți două posibilități: fie turnați ganache-ul puțin călduț peste ruladă, fie îl dați la rece să se întărească și îl întindeți peste ruladă cu o spatula.
Decorați după plăcere!
Comentarii: