Vitamina D și efectul pe care îl are asupra glicemiei și colesterolului. Vitamina D este considerată una dintre cele mai importante pentru organismul nostru și este uneori numită chiar „regele”. Dar dezbaterile continuă dacă să luăm în plus sau nu.
Recomandările au fost publicate recent de Asociația Americană de Endocrinologie . Se spune că nu este nevoie să faceți un test de vitamina D și nici să luați în mod specific suplimente. Acestea pot fi utile doar pentru persoanele de peste 75 de ani, femeile însărcinate și copiii sub 18 ani. Alte organisme obțin suficientă vitamina D din alimente (se găsește în peștele gras) și din soare.
CITEȘTE ȘI: De ce este mai periculoasă o supradoză de vitamina D decât un deficit
La început s-a crezut că vitamina D este necesară doar pentru buna formare a oaselor, însă oamenii de știință ajung tot mai des la concluzia că „domeniul de aplicare” al vitaminei D este mult mai larg. Acest lucru confirmă un nou studiu realizat de oamenii de știință chinezi
Vitamina D și efectul pe care îl are asupra glicemiei și colesterolului
Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a studiilor randomizate controlate (RCT) publicate până în martie 2024 care au raportat estimări ale efectelor suplimentării cu vitamina D asupra factorilor cardiometabolici. Au fost analizați un total de 17 656 de participanți din 99 de RCT-uri.
Potrivit studiului, o doză medie de 3.320 UI de vitamina D pe zi adăugată la dietă a fost asociată cu reduceri ale tensiunii arteriale, colesterolului total, hemoglobinei glicate A1C și insulinei și glicemiei la jeun.
Beneficiile consumului de vitamina D sunt mai pronunțate:
- la cei care nu suferă de obezitate (IMC sub 30),
- la persoanele în vârstă de peste 50 de ani,
- atunci când iau suplimente pentru mai mult de 3 luni.
Dozele mai mari de vitamina D pentru o perioadă mai lungă ar trebui luate în considerare atunci când se dezvoltă strategii de intervenție personalizate pentru a îmbunătăți sănătatea cardiometabolică la aceste populații.
Pericol de supradozaj
Vitamina D poate fi obținută suplimentar din alimente sau suplimente, cum ar fi vitamina D3 (colecalciferol) sau vitamina D2 (ergocalciferol). Suplimentele adecvate și expunerea moderată la soare sunt necesare pentru a preveni deficitul de vitamina D.”
Important: o supradoză de vitamina D este posibilă și foarte periculoasă. Așadar, nu cumpărați suplimente nutritive sau medicamente pe cont propriu doar pentru că credeți că aveți nevoie de ele, recomandă actualno.com. Toate medicamentele, fie că sunt medicamente sau complexe vitamino-minerale, trebuie să fie prescrise de un medic competent, după ce au trecut toate testele.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care are grijă de inima și vasele de sânge ale persoanelor în vârstă
Cum să știi dacă organismul tău este deficitar în vitamina D:
- slăbiciune musculară
- obosești foarte repede,
- o senzație de durere la nivelul oaselor.
Dacă observați aceste simptome, faceți o programare la medicul dumneavoastră de familie, care vă va prescrie analizele necesare pentru a confirma sau infirma lipsa de vitamina D.
Comentarii: