LIFESTYLE

Cafea imediat după ce mănânci? De ce medicii sfătuiesc să NU faci acest lucru

Foto: Pinterest.com

Cafea imediat după ce mănânci? De ce medicii sfătuiesc să NU faci acest lucru. Cafeaua este o băutură preferată pentru mulți oameni din întreaga lume, care, pe lângă plăcere, oferă și o serie de beneficii pentru sănătate. Dar știați că există un moment optim pentru a consuma cafea după o masă?

Consumul de cafea imediat după masă poate afecta negativ organismul și poate împiedica absorbția nutrienților importanți. De aceea, experții recomandă să așteptați un timp înainte de a savura ceașca aromată de cafea.

CITEȘTE ȘI: Bolile de care cafeaua te poate proteja

De ce ar trebui să așteptați cel puțin o jumătate de oră după masă?

Consumul de cafea în timpul sau imediat după o masă poate afecta negativ absorbția mineralului important fier. Fierul este o componentă esențială pentru formarea globulelor roșii, care sunt responsabile pentru transportul oxigenului în întregul organism. Deficitul său poate provoca simptome precum oboseală, palpitații și chiar anemie.

Cafeaua conține acid clorogenic, un polifenol puternic care se leagă de fierul din alimente și împiedică organismul să îl absoarbă eficient. Studiile arată că consumul de cafea imediat după masă poate reduce absorbția fierului cu până la 40 până la 90 la sută. Acest lucru este deosebit de riscant pentru persoanele care suferă deja de deficiență de fier sau anemie. Cofeina joacă, de asemenea, un rol în acest proces prin consolidarea efectului negativ al acidului clorogenic asupra absorbției minerale.

Efectul puterii cafelei asupra absorbției fierului

Cu cât cafeaua este mai tare, cu atât efectul său asupra absorbției fierului este mai grav. Dacă vă place cafeaua tare sau consumați cantități mari de cafea după masă, este posibil să vă împiedicați organismul să absoarbă suficient fier. Acest lucru este valabil și pentru alte băuturi cu cofeină, care pot reduce, de asemenea, absorbția acestui mineral, care este necesar pentru menținerea unor niveluri normale de energie și a unei funcții sănătoase a organismului.

Momentul optim pentru cafea după o masă

Experții recomandă să așteptați între 30 și 60 de minute după o masă înainte de a bea cafea. Acest timp permite organismului să proceseze și să absoarbă substanțele nutritive importante pe care le luați prin alimente. În acest fel, vă veți bucura de cafeaua preferată fără a vă compromite sănătatea.

De asemenea, dacă simțiți nevoia să beți cafea imediat după masă, ați putea încerca să înlocuiți cafeaua cu ceai de plante, care nu conține cofeină și nu interferează cu absorbția fierului.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu bei cafea când ești supărat: Are de-a face cu glicemia

O ceașcă de cafea după masă este o plăcere pentru mulți, dar este important să o consumați la momentul potrivit. Consumul de cafea imediat după masă poate reduce absorbția fierului și duce la o deficiență a acestui mineral vital. Așteptarea a 30 până la 60 de minute după masă nu numai că vă va permite să savurați cafeaua, dar vă va ajuta și organismul să absoarbă nutrienții benefici, potrivit actualno.com.

Comentarii: