SANATATE

Ce înseamnă că proteina C reactivă este mărită: De ce este important să o monitorizăm

jurnalgiurgiuvean.ro

Ce înseamnă că proteina C reactivă este mărită: De ce este important să o monitorizăm. Proteina C reactivă (CRP) este o proteină produsă de ficat . Nivelul de CRP crește atunci când există inflamație în organism. O simplă analiză de sânge vă poate verifica nivelul de proteină C reactivă.

Ce înseamnă că proteina C reactivă este mărită

Testul pentru proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP) este mai specific decât testul standard pentru proteina C reactivă. Aceasta înseamnă că testul de sensibilitate ridicată poate detecta creșteri mai mici ale proteinei C-reactive decât testul standard.

Testul hs-CRP poate ajuta la indicarea riscului de apariție a bolii coronariene. În cazul bolii arterelor coronare, arterele inimii se îngustează. Arterele îngustate pot duce la un atac de cord.

CITEȘTE ȘI: La ce să fii atent când îți faci analizele de sânge: Factorii care pot influența negativ rezultatele

De ce este important să testați CRP?

Medicul dumneavoastră poate solicita un test pentru proteina C reactivă pentru:

  • A verifica dacă există o infecție
  • A diagnostica o boală inflamatorie cronică, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul.
  • Aflați care este riscul de boală cardiacă.
  • Să aflați care este riscul unui al doilea atac de cord

Teste CRP pentru boli de inimă

Un nivel ridicat de hs-CRP în sânge este asociat cu un risc crescut de atac de cord. De asemenea, persoanele care au avut un atac de cord sunt mai predispuse să aibă un alt atac de cord dacă au un nivel ridicat de hs-CRP. Dar riscul lor scade atunci când nivelul de hs-CRP este în intervalul tipic.

Testul hs-CRP nu este pentru toată lumea. Testul nu arată cauza inflamației. Prin urmare, este posibil să aveți un nivel ridicat de hs-CRP fără ca acesta să afecteze inima.

Testul hs-CRP poate fi cel mai util pentru persoanele care au o șansă de 10% până la 20% de a suferi un atac de cord în următorii 10 ani. Acesta este cunoscut ca risc intermediar. Un medic vă poate determina riscul utilizând teste care analizează stilul dumneavoastră de viață, istoricul familial și starea generală de sănătate.

Pregătirea pentru test

Exercițiile fizice extenuante, cum ar fi antrenamentele intense cu greutăți sau alergările lungi, pot provoca o creștere bruscă a nivelului de proteină C reactivă. Medicul dumneavoastră vă poate cere să evitați astfel de activități înainte de test.

Unele medicamente pot afecta nivelul de CRP. Spuneți medicului dumneavoastră despre medicamentele pe care le luați, inclusiv cele cumpărate fără rețetă.

Dacă mostra dvs. de sânge va fi utilizată pentru alte teste, este posibil să trebuiască să evitați mâncarea sau băutura pentru o perioadă înainte de test. De exemplu, dacă efectuați un test hs-CRP pentru a verifica dacă aveți boli de inimă, este posibil să efectuați în același timp un test de colesterol care necesită post.

Pentru a vă recolta o probă de sânge, medicul introduce un ac într-o venă din braț, de obicei în cot. Proba de sânge merge la un laborator pentru analiză. Vă puteți întoarce imediat la activitățile dvs. obișnuite.

Rezultate

Este posibil să dureze câteva zile până la obținerea rezultatelor. Medicul dumneavoastră vă va explica ce înseamnă rezultatele testului.

Proteina C reactivă este măsurată în miligrame pe litru (mg/L). Rezultatele egale cu sau mai mari de 8 mg/L sau 10 mg/L sunt considerate ridicate. Valorile intervalului variază în funcție de laboratorul care efectuează testul.

CITEȘTE ȘI: Atenție la aceste valori ale analizelor de sânge: O creștere a lor indică un atac cerebral iminent

Un rezultat ridicat al testului este un semn de inflamație. Aceasta se poate datora unei infecții grave, unei leziuni sau unei boli cronice. Medicul dumneavoastră poate recomanda alte teste pentru a determina cauza.

Rezultatele testului hs-CRP sunt de obicei date după cum urmează:

  • Risc scăzut de boli de inimă: Mai mic de 2,0 mg/L
  • Risc crescut de boli de inimă: egal sau mai mare de 2,0 mg/L

Nivelurile de CRP ale unei persoane variază în timp. Evaluarea riscului de boală coronariană trebuie să se bazeze pe media a două teste hs-CRP, potrivit actualno.com.

Comentarii: