NUTRITIE

Care ulei este sigur pentru a prăji: 5 cele mai bune opțiuni

nbcnews.com

Care ulei este sigur pentru a prăji: 5 cele mai bune opțiuni. Nu toate uleiurile sunt potrivite pentru prăjirea alimentelor. Mulți oameni adoră alimentele prăjite, dar procesul de prăjire în sine provoacă modificări chimice în alimente și în ulei, astfel încât nu orice ulei va fi potrivit.

Cel mai bine este să alegeți uleiuri de prăjit care sunt rezistente la temperaturi ridicate și au un profil favorabil de acizi grași.

Revista Health scrie că uleiurile conțin diferite tipuri de acizi grași, inclusiv acizi grași saturați, mononesaturați (MUFA), polinesaturați (PUFA) și trans. Este recomandat să se consume grăsimi nesaturate (MUFA și PUFA).

CITEȘTE ȘI: Ulei de măsline fals: Cum îl putem recunoaște

Cu toate acestea, uleiurile mai bogate în MUFA și mai sărace în PUFA sunt preferate pentru prăjire. Acest lucru se datorează faptului că, la temperaturi ridicate, PUFA-urile se transformă în grăsimi trans și alți compuși nocivi, deci ar trebui să existe cât mai puține.

În plus față de compoziția în acizi grași a uleiului, punctul de fum este, de asemenea, important – temperatura la care uleiul începe să fumege și să elibereze compuși nocivi. În plus, profilul antioxidant ridicat al uleiului îl face mai rezistent la formarea de substanțe nocive.

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit?

Publicația enumeră 5 alegeri bune de grăsimi pentru prăjit – ulei de măsline, ulei de avocado, ulei de tărâțe de orez, ulei de arahide, ulei de canola.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline conține mai multe MUFA decât PUFA, ceea ce reduce probabilitatea de formare a compușilor nocivi. De asemenea, uleiul de măsline are un punct de fum bun de 410 grade Fahrenheit (210 grade Celsius). Cu toate acestea, uleiul de măsline virgin are un punct de fum mai scăzut de 320-338 grade Fahrenheit (160-170 grade Celsius).

Ulei de avocado

Uleiul de avocado conține 70,6% MUFA, 13,5% PUFA și 11% grăsimi saturate. De asemenea, are un punct de fum ridicat, de peste 482 de grade Fahrenheit (250 de grade Celsius). Publicația a adăugat că, potrivit unui studiu, uleiul de avocado a avut o stabilitate similară uleiului de măsline atunci când a fost expus la o căldură de 356 de grade Fahrenheit (180 de grade Celsius) timp de nouă ore.

Ulei de tărâțe de orez

Uleiul din tărâțe de orez poate fi o altă alternativă pentru prăjirea adâncă a alimentelor. Acesta are o capacitate antioxidantă ridicată și un punct de fum de 449 grade Fahrenheit (232 grade Celsius). Uleiul din tărâțe de orez constă în principal din AGMI (39,3%), urmat de AGPI (35%) și grăsimi saturate (19,7%).

Unt de arahide

Untul de arahide conține 57,1% MUFA, 19,9% PUFA și 16,2% grăsimi saturate. De asemenea, are un punct de fum ridicat de aproximativ 446 grade Fahrenheit (230 grade Celsius). Publicația mai adaugă că un studiu a comparat stabilitatea termică a patru uleiuri selectate: arahide, canola, soia și porumb. Cantitatea de compuși nocivi este cea mai mare în uleiul de porumb și cea mai mică în uleiul de arahide.

CITEȘTE ȘI: Cât de bine e să consumi ulei de măsline zilnic: Efectul pe care îl are asupra sănătății inimii

Cu toate acestea, untul de arahide foarte rafinat este sigur pentru persoanele cu alergii la arahide.

Ulei de canola

Uleiul de canola este bogat în AGMI (63,3%) și sărac în AGPI (28,1%) și grăsimi saturate (7,36%), dar prăjirea la adâncime poate introduce arome neplăcute. Cu toate acestea, amestecurile de ulei de canola cu conținut ridicat de oleic sunt mai stabile la căldură.

Comentarii: