NUTRITIE SANATATE

Leguma care poate avea un efect negativ asupra tiroidei: Stimulează procesele autoimune în organism

Foto: Pinterest.com

Leguma care poate avea un efect negativ asupra tiroidei: Stimulează procesele autoimune în organism. Roșiile sunt prezente în dieta aproape a fiecărei persoane. Dar cum afectează acestea sănătatea tiroidei? Dr. Oleg Krivchenkov oferă un răspuns la această întrebare.

El împărtășește că unele alimente sănătoase pot fi dăunătoare pentru organism, inclusiv roșiile. Expertul avertizează asupra posibilelor efecte negative atunci când consumați leguma.

Leguma care poate avea un efect negativ asupra tiroidei: Roșia

„Roșiile sunt sărace în calorii și sunt folosite într-o dietă hipocalorică. Conțin vitamina C, A, magneziu, calciu, fier. Pot conține solanină, o otravă naturală, precum și acid oxalic, care este periculos pentru persoanele cu urolitiază. Ele pot stimula adesea procesele autoimune în corpul uman. De exemplu, tiroidita autoimună”, spune specialistul.

CITEȘTE ȘI: Ce efect au roșiile asupra acidului uric din organism

În ciuda acestor efecte negative, specialistul amintește și beneficiile consumului acestei legume.

Beneficiile roșiilor

Fructele coapte sunt bogate în acid ascorbic (vitamina C) și caroten, vitamine B, vitamina K, acid nicotinic și folic. Roșiile sunt pe locul doi după morcovi în ceea ce privește conținutul de caroten. În plus față de vitamine, roșiile conțin minerale: siliciu, iod, calciu, magneziu, fier, fosfor, sulf, precum și amidon, proteine și pectină.

În plus, roșiile sunt lideri în conținutul de licopen. Licopenul este un pigment roșu. Proprietățile sale utile sunt următoarele:

  • reducerea nivelului de colesterol „rău” în serul sanguin;
  • legarea de radicalii liberi;
  • reducerea riscului de apariție a cancerului.

Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Probleme de Cancer, consumul regulat de roșii (în special proaspete, de cel puțin 1-2 ori pe săptămână) reduce cu 30% probabilitatea de a dezvolta cancer.

Legumele și sucul lor proaspăt sunt utile pentru:

  • boli ale inimii și ale vaselor de sânge;
  • anemia;
  • epuizarea organismului;
  • constipație;
  • venele varicoase;
  • boli de piele.

Consumul de roșii este contraindicat în caz de calculi biliari, ulcer gastric și duodenal, gută, pietre la rinichi sau vezică urinară.

Conținutul caloric al 100 g de roșii este de numai 17-23 kcal (în funcție de soi). Din acest motiv, ele sunt adesea folosite în regimurile alimentare pentru pierderea în greutate. De exemplu, dieta mediteraneană și variantele sale sunt bogate în roșii.

CITEȘTE ȘI: Cine NU ar trebui să mănânce roșii: 3 tipuri de boli care sunt agravate de acestea

În medicina populară, pulpa proaspătă a fructelor este folosită ca leac pentru calusuri, arsuri și pistrui – se aplică pe ele. Pentru varice, se fac comprese în zona venelor afectate, potrivit actualno.com.

În plus, roșiile sunt utilizate pe scară largă în cosmetologie. Ele saturează pielea cu vitamine și minerale, ajută la hidratarea pielii și la netezirea ridurilor.

Comentarii: