SANATATE

Excesul de vitamina D este cel mai periculos pentru aceste organe

blog.naipocare.com

Excesul de vitamina D este cel mai periculos pentru aceste organe. Dr. Myasnikov împărtășește că este necesar să se evite atât deficitul de vitamina D, cât și excesul acesteia. Expertul spune că toate extremele sunt periculoase pentru sănătate. Toamna și iarna, organismul poate suferi de o lipsă de vit. D – unele simptome negative putând indica necesitatea de a o lua.

Excesul de vitamina D este cel mai periculos pentru aceste organe

Medicul Alexander Myasnikov reamintește că vitamina D este una dintre cele mai importante substanțe necesare funcționării active a corpului uman și menținerii unei bune stări de sănătate, atât fizică, cât și psihică. Însă excesul său poate avea un efect dăunător asupra oaselor și rinichilor.

CITEȘTE ȘI: Vitamina D și efectul pe care îl are asupra glicemiei și colesterolului

„Vitamina D joacă un rol esențial în menținerea funcției inimii și în întărirea oaselor, ajută la combaterea celulelor canceroase, menține greutatea corporală normală și protejează ficatul și rinichii de boli”, spune celebrul medic.

El a adăugat că organismul uman este capabil să sintetizeze singur această substanță – atunci când pielea este expusă la soare și când sunt consumate anumite produse. În sezonul rece, poate exista o lipsă deosebit de gravă a acesteia, deoarece perioada de soare strălucitor scade brusc și alimentația devine dezechilibrată.

Dr. Myasnikov atrage atenția asupra faptului că deficitul de vit. D se manifestă adesea prin dureri corporale: pot fi atât articulare, cât și musculare. În plus, un semnal al unei astfel de nevoi poate fi o oboseală crescută, o tendință la depresie sau apatie, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Simptomul cel mai grav al lipsei de vitamina D

Dar excesul de substanță este, de asemenea, periculos, avertizează specialistul. Consumul excesiv de vit. D (mai ales pe o perioadă lungă de timp) poate duce la acumularea de calciu, ceea ce prezintă un risc de probleme cardiace și renale. Manifestările neplăcute ale hipercalcemiei (acumularea de calciu) pot include greață, vărsături, slăbiciune musculară, confuzie, urinare excesivă și deshidratare și pietre la rinichi.

Puteți suspecta că aveți exces de vitamina D pe baza următoarelor semne indirecte:

  • disconfort în mușchi, oase, articulații
  • iritabilitate, tulburări de somn
  • tulburări de ritm cardiac
  • greață, tulburări ale apetitului, scădere în greutate
  • dezechilibru hormonal

Comentarii: