Leguma de toamnă care accelerează metabolismul, scade tensiunea și colesterolul. Această legumă de toamnă se numără printre cele mai bogate zece legume în antioxidanți – aceștia sunt compuși care previn stresul oxidativ de la radicalii liberi.
Consumul regulat nu numai că promovează metabolismul , dar, de asemenea, scade colesterolul. Potrivit lui Sidney McQueen, profesor clinician la Facultatea de Farmacie a Universității Missouri-Kansas City și expert în suplimente alimentare, antioxidanții sunt importanți pentru prevenirea tuturor tipurilor de boli cronice legate de vârstă, inclusiv a bolilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer. El numește beneficiile uimitoare pe care le puteți obține din consumul de sfeclă.
CITEȘTE ȘI: Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă plină de savoare
Leguma de toamnă care accelerează metabolismul, scade tensiunea și colesterolul – Sfecla
Sfecla conține o mulțime de nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest gaz relaxează vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și tensiunea arterială.
„Studiile mici au constatat că sucul de sfeclă roșie poate reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială în decurs de una până la șase ore de la consumul acestuia. Cu toate acestea, într-un studiu acest lucru a fost valabil doar pentru bărbați. Un alt studiu efectuat pe 85 de adulți a constatat că sucul de sfeclă roșie are doar un efect redus asupra tensiunii arteriale și numai la persoanele sub 65 de ani”, spune specialistul.
Glicemie
Într-un studiu pe 16 adulți sănătoși publicat în Journal of Nutritional Science, cei care au băut suc de sfeclă la mese au avut un control mai bun al glicemiei după mese decât cei care nu au băut.
În experimentele de laborator, sucul de sfeclă a ajutat la scăderea colesterolului la șobolani, a adăugat expertul.
Datorită potențialului său de a îmbunătăți fluxul sanguin, sfecla poate juca un rol important în performanța atletică. Într-un mic studiu efectuat pe 10 adolescenți obezi, publicat în American Journal of Physiology, 70 ml de suc de sfeclă roșie în fiecare zi, timp de șase zile, au îmbunătățit capacitatea de efort.
Îmbunătățirea performanței fizice
Acesta este unul dintre puținele studii efectuate pe persoane cu niveluri scăzute sau moderate de activitate fizică. Majoritatea studiilor privind efectele sfeclei asupra performanței fizice au fost efectuate pe sportivi de elită.
Astfel, într-un studiu efectuat în rândul caiaciștilor bărbați și femei, s-a constatat că sucul de sfeclă a crescut ușor viteza într-o cursă pe distanță scurtă.
Creierul și capacitatea de gândire
Îmbunătățirea fluxului sanguin poate ajuta și creierul, astfel că cercetătorii au studiat modul în care sfecla poate afecta capacitatea de gândire.
Un studiu pe 44 de adulți publicat în European Journal of Nutrition a constatat că mestecarea suplimentelor de sfeclă roșie a îmbunătățit consolidarea memoriei – capacitatea creierului de a converti noile informații în memorie pe termen lung.
CITEȘTE ȘI: Sucul de sfeclă roșie acționează eficient pentru a vindeca bolile din organismul nostru
Cu toate acestea, o revizuire 2021 a cercetării publicate în revista Food Science and Nutrition a constatat că, deși sfecla crește nivelul de oxid nitric, care este legat de performanța cognitivă, creșterea nivelului acestui gaz nu a dus la îmbunătățirea capacității de gândire , spune expertul, potrivit actualno.com.
El adaugă că sfecla îmbunătățește activitatea metabolică. Combinată cu o dietă adecvată și un regim de exerciții fizice, leguma poate promova pierderea rapidă în greutate.
Comentarii: