Găluștele cu prune au o istorie bogată și sunt un preparat culinar tradițional în regiunile Europei Centrale și de Est, în special în țări precum Austria, Ungaria și România.
Rețeta de găluște cu prune a suferit modificări de-a lungul timpului, în funcție de regiuni și preferințele culinare locale.
Modurile de preparare și aromele adăugate în aluat pot varia și ele, dând naștere unor găluște cu prune cu arome și texturi diferite.
Din ingredientele pe care urmează să ți le enumerăm în lista de mai jos vei obține aproximativ 15 găluște cu prune, în funcție de dimensiunile prunelor.
Desertul aromat potrivit pentru serile reci de toamnă- gomboți cu prune
Ingrediente:
- 15 prune
- 750 – 800 g cartofi fierți în coajă
- 250 – 300 g făină
- 2 ouă
- sare
Ingrediente pentru pesmet :
- 250 g pesmet
- 100 g unt
- 100 g zahăr tos
Ingrediente pentru servit:
- zahăr pudră vanilat amestecat cu pudră de scorțișoară
CITEȘTE ȘI: Cunoașteți secretul celor mai pufoase găluște cu prune? – Exquis
Desertul aromat potrivit pentru serile reci de toamnă- gomboți cu prune
Mod de preparare:
Pune la fiert cartofii în coajă, într-o oală largă, în apă cu sare.
După ce au fiert suficient, scoate-i din apa fierbinte, scurge-i și lasă-i 10 minute la răcorit.
Cât sunt calzi încă, decojește cartofii și zdrobește-i cu o presă pentru cartofi.
În castronul cu cartofii fierți zdrobiți se vor adăuga ouăle, sarea și aproximativ 200 g făină.
Frământă compoziția cu mâna și, în cazul în carea acesata este încă moale și lipicioasă, poți adăuga și restul de făină.
Amestecă până când obții un aluat moale și omogen.
Modelarea găluștelor cu prune
Dat fiind că aluatul pentru găluște este unul lipicios, modelarea găluștelor se face cu mâna umezită.
Ia bucăți din aluat, aplatizează-le în palmă, în formă de discuri și așează câte o prună în mijlocul acestora.
Dimensiunile discurilor din aluat vor varia în funcție de dimensiunile prunelor.
Ridică apoi marginile aluatului peste prună și închide fiecare fruct în interiorul aluatului.
Pune la fiert într-o oală încăpătoare circa 5 sau 6 litri de apă, în care trebuie să adaugi 2-3 lingurițe de sare.
Când apa a dat în clocot, așează găluștele cu prune în ea. Deși inițial acestea se vor duce la fundul oalei, pe măsură ce fierb se ridică la suprafață.
Găluștele cu prune se vor fierbe pentru aproximativ 10-15 minute, la foc mic, fără capac.
Pregătirea pesmetului pentru găluște
Topește untul într-o tigaie largă, antiaderentă. Toarnă apoi rapid pesmetul și amestecă bine cu o spatulă.
Prăjește încet pesmetul până ce acestea a absorbit tot untul topit și s-a rumenit frumos.
La final, adaugă și zahărul tos, apoi trage tigaia de pe foc.
Odată ce găluștele s-au fiert, le poți aduna cu ajutorul unei spumiere din oala în care au fiert.
Scurge-le bine de apă și așează-le direct în tigaia cu pesmetul rumen, apoi tăvălește-le bine prin acesta, în așa fel încât să fie îmbrăcate uniform.
Comentarii: