Persoanele care NU mănâncă acest tip de aliment fac cel mai adesea diabet. Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet este în continuă creștere la nivel mondial. Aceasta este o patologie complexă care se poate dezvolta la orice persoană și depinde parțial de alimentație, informează medicul rus Dr. Ruslan Masgutov.
Persoanele care NU mănâncă acest tip de aliment fac cel mai adesea diabet
„Cei care nu consumă acest produs dezvoltă cel mai adesea diabet, urmat de hipertensiune și obezitate”, adaugă expertul.
Dr. Ruslan Masgutov remarcă importanța consumului de fibre.
CITEȘTE ȘI: Durerea în această parte a corpului în timpul somnului poate indica diabet
„Potrivit multor ghiduri și studii dietetice, lipsa fibrelor este unul dintre principalele riscuri pentru sănătate. Această deficiență este asociată cu diabetul, obezitatea și hipertensiunea”, relatează expertul.
Fibrele sunt carbohidrați nedigerabili care se găsesc în plante și cereale. Cele mai bogate surse ale acestora sunt legumele și cerealele integrale. Fibrele susțin tractul gastrointestinal și microflora intestinală.
„Alimentele procesate – conservate, congelate, procesate industrial, în special cu emulgatori – pot suprima bacteriile intestinale benefice”, avertizează medicul.
Pentru persoanele cu diabet de tip 2, consumul mai multor fibre ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, potrivit unui studiu. Corpul uman este incapabil să absoarbă și să descompună fibrele, astfel încât acestea nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, spre deosebire de alți carbohidrați.
Cele mai bogate alimente în fibre sunt leguminoasele, anghinarele, merele cu coajă, cartofii cu coajă, fulgii de ovăz, bananele, varza, semințele de floarea soarelui, nucile, migdalele, căpșunile, zmeura, adaugă expertul.
Beneficiile fibrelor
Fibrele solubile încetinesc absorbția macronutrienților din alimente, în special a zaharurilor. Astfel, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru persoanele cu rezistență la insulină, diabet de tip 2 sau predispoziție la diabet.
Fibrele solubile blochează și scad colesterolul alimentar total, inclusiv lipoproteinele cu densitate scăzută. Acest lucru ajută în cazul bolilor de inimă și reduce riscurile de dezvoltare a acestora.
CITEȘTE ȘI: Primul semn al diabetului pe care mulți oameni îl ignoră
Organismul utilizează colesterolul pentru a produce acizi biliari, care ajută la descompunerea grăsimilor și la colectarea deșeurilor produse în timpul metabolismului. Pentru a preveni acumularea bilei în organism, fibrele solubile o blochează și o elimină cu scaunul, potrivit actualno.com.
Fibrele solubile sunt considerate un prebiotic – principala sursă de hrană pentru bacteriile intestinale benefice. Acestea, la rândul lor, le descompun și produc acizi grași cu lanț scurt.
Comentarii: