Cum să consumi ouă chiar dacă ai colesterolul mare. Medicul rus Atryom Batrakov a dat sfaturi despre cum să mănânce ouă pentru cei care doresc să reducă colesterolul .
Cum să consumi ouă chiar dacă ai colesterolul mare
„Evitarea sau reducerea la minimum a untului, maionezei și ouălor este utilă pentru colesterolul ridicat. De multe ori pacienții nici nu știu că un ou este un produs cu un conținut ridicat de colesterol, gălbenușul său conține aproximativ 210 mg din această substanță.
Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a mai puțin de 300 mg de colesterol pe zi pe o dietă săracă în colesterol. Acest lucru este dificil pentru calculele zilnice. Dar exemplul ouălor arată că o persoană care urmează o astfel de dietă nu își mai poate permite 2-3 ouă omletă pe zi. Îi va fi util să consume produse lactate cu un conținut redus de grăsimi – 1%”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Câte minute trebuie fierte ouăle?
Ouă fierte
„Există un mic truc pentru cei care vor să reducă colesterolul, cum să mănânce ouă: fierbeți 2 ouă, dar lăsați un gălbenuș deoparte și nu îl mâncați sau chiar îl aruncați”, spune medicul.
De asemenea, este necesar să se includă mai multe legume în dietă, inclusiv fructe proaspete, cereale, pește și fructe de mare. Mâncarea trebuie să fie în cea mai mare parte fiartă, la aburi sau la cuptor, mai sfătuiește specialistul.
Dietă
„Trebuie să ții dietă” este o recomandare frecventă a medicilor către pacienții cu exces de greutate, probleme cardiovasculare și niveluri ridicate de colesterol «rău». În primul rând, trebuie să refuzi sau să reduci la minimum consumul de carne grasă. Acestea sunt soiuri precum carnea de porc, vită, miel, rață, gâscă și grăsimea animală în sine. Grăsimea vizibilă este periculoasă, există o mulțime de ea în tipurile de carne enumerate.
Carnea care este recomandată pentru consum (pui fără piele, curcan, iepure) conține de asemenea grăsimi, dar în acest caz conținutul lor este de aproximativ 10%”, spune specialistul.
De asemenea, este important să se evite sau să se reducă la minimum carbohidrații rapizi (alimente dulci, pâine), deoarece excesul de carbohidrați din organism se transformă în grăsimi – se declanșează așa-numita lipogeneză – și nu permite consumul grăsimilor proprii organismului.
Consecințele colesterolului ridicat
Inima și vasele de sânge sunt printre cele mai importante din corpul nostru. Datorită lor, toate organele și țesuturile primesc oxigen și substanțe nutritive. Dacă sistemul cardiovascular suferă, funcționarea întregului organism este invariabil afectată, metabolismul și vitalitatea au de suferit și speranța de viață este redusă, potrivit actualno.com.
Ateroscleroza este o consecință a colesterolului ridicat. Aceasta este o boală progresivă gravă a vaselor de sânge în care se formează plăci de colesterol pe pereții acestora. Cel mai adesea, acestea se formează prin combinarea mai multor factori, dintre care unul este creșterea nivelului de lipide sau grăsimi din sânge. Grăsimile alimentare, saturate și nesaturate, sunt necesare și foarte importante pentru organism. Acestea furnizează energie, construiesc membranele celulare și participă la formarea hormonilor sexuali și a bilei.
CITEȘTE ȘI: Ouăle fierte: Cât timp le poți păstra – Cum îți dai seama că nu mai sunt bune de consumat
Consumul moderat de grăsimi este vital pentru organism. Dar tendința spre un consum mai mare de grăsimi și carbohidrați în locul echilibrului natural al nutrienților de bază duce la consecințe neplăcute – formarea plăcilor aterosclerotice pe vasele de sânge, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, handicap și mortalitate precoce.
Comentarii: