NUTRITIE SANATATE

Mini-baghete sau pâinici fără frământare, ideale pentru pachețelul celor mici

Pâinea fără frământare este o metodă de coacere a pâinii care utilizează un timp de fermentare foarte lung în loc de frământare pentru a forma firele de gluten care conferă pâinii textura.

Acest aluat se caracterizează printr-un conținut scăzut de drojdie și o consistență foarte umedă.

CITEȘTE ȘI: Trei greșeli mari pe care le faci când depozitezi pâinea – Exquis

Mini-baghete sau pâinici fără frământare, ideale pentru pachețelul celor mici

Ingrediente:

  • 650 gr făină
  • 5 g zahăr
  • 5 g sare
  • 5 g drojdie uscată
  • 450 ml apă călduță

Există atât de multe tipuri de făină diferite disponibile în zilele noastre, inclusiv multe fără gluten, încât se poate dovedi dificil să știi ce să cumperi și când să o folosești.

Chiar dacă toate tipurile de făină servesc în esență aceluiași scop – coacerea, fiecare este diferită în ceea ce privește aroma, textura și valoarea nutritivă.

Făina folosită ar trebui să conțină un procent de minim 10% proteine.

Proteina suplimentară ține împreună textura poroasă, gumată, și crusta crocantă, rumenită, atât de apreciate la pâinea preparată cu drojdie.

Mini-baghete sau pâinici fără frământare, ideale pentru pachețelul celor mici

Mod de preparare:

Turnăm apa călduță câte puțin, amestecând cu o lingură până se omogenizează aluatul.

Acoperim cu folie alimentară și lăsăm la crescut 2 ore, la temperatura camerei.

După 2 ore, scoatem aluatul pe masa presărată cu făină, îl împăturim de câteva ori, apoi îl împărțim în 3 părți egale.

Modelăm fiecare parte sub forma unei bile. Le acoperim cu folie alimentară și le lăsăm 45 minute la crescut.

După cele 45 minute, presărăm făină pe masă, presăm bila de aluat, apoi o întindem ușor cu sucitorul și o rulăm dintr-un capăt în celălalt.

Le așezăm în tavă, presărăm făină, apoi crestăm cu o lamă/cuțit ascuțit, le acoperim cu folie și le lăsăm să crească 30 de minute.

CITEȘTE ȘI: Reguli de aur pentru aluatul cu drojdie – Exquis

Preîncălzim cuptorul la 230 grade Celsius.

Se coc aproximativ 20 de minute, iar în partea de jos a cuptorului se pune o tavă cu apă fierbinte.

După ce timpul de coacere a trecut și pâinicile au prins o culoare aurie, le scoatem din cuptor și le lăsăm acoperite cu un prosop de bucătărie pentru încă 10 minute.

Spor la gătit!

Comentarii: