Ce să NU mănânci dacă suferi de colită: Alimentele care înrăutățesc această afecțiune. Colita ulcerativă este o boală inflamatorie care afectează intestinele, unde provoacă diverse răni. Colita provoacă durere, umflături și diaree. Boala tinde să se agraveze odată cu consumul anumitor alimente specifice, cum ar fi:
Fasole și alte legume asemănătoare
Leguminoasele și fasolea sunt bogate în fibre și provoacă balonare. Ele nu sunt alimentele ideale pentru persoanele care suferă de colită.
Experții spun, însă, că aceste alimente sunt deosebit de importante pentru vegetarieni. Ei recomandă consumarea unor porții mai mici. În plus, conservele de fasole trebuie clătite bine, năutul îndepărtat de coaja exterioară sau fiert până la obținerea unui piure, devenind astfel un aliment mai tolerabil pentru sistemul digestiv.
CITEȘTE ȘI: Când nu e o veste bună că ai slăbit: Bolile care se manifestă în acest fel
Cafeaua și ceaiul
Cafeaua poate face simptomele colitei mai greu de gestionat. Același lucru este valabil și pentru ceai și băuturile cofeinizate sau energizante.
Produsele lactate
Produsele lactate cauzează sau agravează simptomele colitei. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să stați departe de lapte. Experții spun că a avea colită nu înseamnă automat că ești intolerant la lactoză. Aceasta din urmă are mult de a face cu cantitatea de enzime lactate consumate.
Porumb și ciuperci
Porumbul și ciupercile sunt greu de digerat, spun experții. În ciuda intensității mestecării, porumbul reușește totuși să provoace iritații intestinale și diaree la persoanele care suferă de colită. Experții recomandă evitarea alimentelor greu digerabile precum porumbul, ciupercile, varza, semințele și nucile.
Carnea cu grăsime
Carnea grasă este un produs de evitat. Este mai bine să alegeți produse din carne fără grăsime, deoarece acestea din urmă reușesc să agraveze simptomele. Chifteluțele, rulourile și alte tipuri de carne fragedă și bine gătită sunt mai ușor de digerat decât fripturile.
Condimentele
Condimentele sub formă de pudră sau măcinate fin pot face parte din dieta dumneavoastră fără nicio problemă. Dacă gătiți cu condimente sau ierburi proaspete precum piper negru sau pătrunjel, asigurați-vă că le tocați sau le măcinați fin pentru a le face mai ușoare pentru stomac.
Alimente cremoase
Diferitele sosuri și maioneza pot provoca sau agrava uneori simptomele colitei ulcerative. Unele persoane nu pot tolera untul de arahide, de exemplu, chiar dacă este bogat în grăsimi sănătoase.
Ciocolata
Zahărul și cofeina sunt două dintre ingredientele dominante din ciocolată care pot crește problemele la persoanele cu colită. Dacă vă place ciocolata, puteți consuma cantități mici dintr-un produs de calitate, consideră experții.
Alcoolul
Alcoolul are un efect multifațetat asupra organismului. În general, acesta stimulează intestinele și provoacă diaree. Cu toate acestea, îl puteți consuma în cantități mici. Unii pacienți sunt mai toleranți la vinul alb decât la cel roșu, iar alții se confruntă cu balonare dacă beau bere sau alte băuturi.
Experții recomandă consumul de alcool la o masă, nu pe stomacul gol. De asemenea, dacă încercați băuturi noi, faceți-o acasă.
Alunele
Nucile în forma lor completă provoacă disconfort în timpul digestiei și când trec prin intestine. Însă, în cazurile în care nu sunteți alergic, nu trebuie să renunțați complet la ele. Măcinați-le și râșniți-le fin și consumați-le în cantități mici, însoțindu-le cu alte produse precum sosuri sau sucuri de fructe.
CITEȘTE ȘI: Alimentul medicament: Scade riscul bolilor nervoase și întărește imunitatea
Băuturi carbogazoase
Băuturile carbogazoase conțin cofeină, zaharuri și îndulcitori artificiali care cresc mișcările intestinale. Bășinile pot provoca contracții și o senzație de balonare. Dacă nu sunteți pregătiți să renunțați la ele, limitați cantitățile, recomandă actualno.com.
Ceapa
Ceapa este, de asemenea, greu de digerat. Feliați-o subțire și gătiți-o bine sau o puteți folosi pentru a da savoare alimentelor precum supele. Odată ce fierbe și își eliberează sucul, puteți elimina ceapa din supă sau mâncare.
Comentarii: