NUTRITIE

Una dintre cele mai iubite și populare prăjituri românești

Prăjitura Alba ca zăpada este una dintre cele mai iubite și populare prăjituri românești.

Datorită foilor subțiri pe care le vedem, poate părea complicată, dar după ce vedeți instrucțiunile de preparare vă veți da seama că este foarte ușor de făcut și nu se merită să ratați plăcerea gustului tradițional.

CITEȘTE ȘI: Alege ingrediente proaspete și de calitate pentru a prepara prăjitura Tosca – Exquis

Una dintre cele mai iubite și populare prăjituri românești

Ingrediente foi:

  • 2 ouă
  • 9 linguri zahăr
  • 9 linguri lapte
  • 2 linguri ulei
  • 50 g unt
  • 1 linguriță amoniac stins cu oțet
  • păstaie vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
  • puțină coajă de lămâie
  • 500-520 g făină (în funcție de tipul de făină)

Una dintre cele mai iubite și populare prăjituri românești

Mod de preparare:

Într-un vas amestecăm ouăle, zahărul, laptele, uleiul, untul moale, amoniacul stins, zahărul vanilat și lămâia.

Adăugăm făina și frământăm un aluat potrivit de tare pe care îl împărțim în 4 bucăți egale.

Preîncălzim cuptorul la 180 °, ungem cu ulei dosul unei tăvi de aragaz și o tapetăm cu făină.

Presărăm făină pe masa de lucru și întindem o bucată de aluat potrivită pentru mărimea tăvii.

O transferăm cu grijă pe tavă, tăiem marginile foii pentru a avea o foaie cu marginile drepte.

Punem tava la cuptor pe treapta de mijloc pentru 5-6 minute (foaia este gata când se rumenește ușor pe margini, dar rămâne albă pe toată suprafața. Scoatem foaia din cuptor și o lăsăm să se răcească.

Procedăm la fel și cu celelalte 3 foi.

Ingrediente crema de lămâie

  • 200+500 ml lapte
  • 8 linguri de făină
  • 250 grame zahăr
  • 250 grame unt 80-82% grăsime
  • Coaja și zeama de la o lămâie mare

Preparare:

Într-un bol amestecăm 200 ml lapte cu făina. Restul de 500 ml lapte se pune la fiert. Când laptele a început să fiarbă, dăm deoparte și adăugăm amestecul de lapte și făină.

Omogenizăm bine și punem din nou cratița la foc mic, amestecând continuu până când obținem o compoziție densă.

Oprim focul și lăsăm să se răcească, având grijă să amestecăm din când în când în ea.

Cât se răcește crema fiartă, mixăm untul la temperatură camerei timp de câteva minute, apoi adăugăm zahărul și mixăm până avem o cremă spumoasă (zahărul nu trebuie să fie topit).

După ce crema s-a răcit, o adăugăm treptat, lingură cu lingură în crema de unt, mixând la viteză medie-mare, până când o încorporăm pe toată.

Adăugăm coaja și zeama de lămâie și omogenizăm crema foarte bine.

CITEȘTE ȘI: Prăjitura Raffaello: Combinația de nucă de cocos și ciocolată albă care o face să fie irezistibilă/ REȚETĂ – Exquis

Asamblare:

Pe o tavă punem prima foaie, un strat de cremă, apoi din nou continuăm cu foaie, cremă, până la final.

Păstrăm prăjitura într-un loc răcoros, până când foile se frăgezesc. După ce foile s-au înmuiat, punem prăjitura la frigider.

Cel mai bine este să fie servită a doua zi. Se pudrează cu zahăr și se servește.

Comentarii: