NUTRITIE SANATATE

Micul dejun de 5 minute care încetinește îmbătrânirea creierului

rd.com

Micul dejun de 5 minute care încetinește îmbătrânirea creierului. „Un ou pe zi te ține departe de demență ,” spun experții.

Consumul mai multor ouă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea creierului. Un număr tot mai mare de cercetări demonstrează că creșterea consumului de ouă poate îmbunătăți memoria și poate proteja împotriva demenței.

Micul dejun de 5 minute care încetinește îmbătrânirea creierului

Un nou studiu din octombrie 2024 în revista Nutrients a constatat că participanții care au mâncat un ou pe zi au avut o șansă mai mică de a dezvolta demență decât cei care au mâncat mai puține ouă.

„Ouăle sunt bogate în nutrienți și sunt o sursă excelentă de colină, acid folic, vitamina D, iod, vitamine B și proteine de înaltă calitate”, a scris autorul principal al studiului, Precious Igbinigi, de la Universitatea Wolverhampton din Anglia: „Efectul protector al consumului zilnic de ouă împotriva demenței la vârstnici se poate datora prezenței compușilor bioactivi și a numeroase alte substanțe nutritive, precum proteine de înaltă calitate, acizi grași nesaturați și vitamine.”

CITEȘTE ȘI: Cea mai bună omletă pentru un mic dejun bogat și echilibrat

Ouăle protejează împotriva declinului cognitiv

Studiul a comparat doi ani de date privind obiceiurile alimentare ale 233 de adulți cu demență și același număr de adulți fără demență. Vârsta medie a participanților a fost de 74 de ani, dintre care 60% erau femei.

Dr. Igbinigi și echipa sa s-au concentrat pe populația chineză deoarece țara are cel mai mare număr de persoane cu demență din lume, iar consumul de ouă pe cap de locuitor din China este de două ori mai mare decât media mondială.

Oamenii de știință au descoperit că, cu cât o persoană consumă mai puține ouă, cu atât crește riscul de demență. Cei care mâncau un ou pe lună aveau un risc de demență de 4 ori mai mare comparativ cu cei care mâncau un ou în fiecare zi.
Aceste constatări vin la doar câteva luni după ce un alt studiu la care au participat mai mult de 1 000 de adulți a arătat că consumul a mai mult de un ou pe săptămână ar putea reduce dramatic riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Pentru că ouăle încetinesc îmbătrânirea creierului

„Deoarece ouăle în general au un profil nutrițional excelent, legătura observată între consumul de ouă ca parte a unei diete nutritive și reducerea șanselor de demență nu este deosebit de surprinzătoare”, a declarat Dr. Elizabeth Mills, director asociat la Discovery Foundation , care se concentrează pe îmbătrânire și prevenirea bolii Alzheimer. Ea subliniază faptul că participanții la studiu care au consumat în mod regulat ouă au avut tendința de a mânca și alte alimente bogate în nutrienți, cum ar fi carnea, legumele și fructele, relatează everydayhealth.com.

Ouăle conțin o varietate de nutrienți sănătoși pentru creier într-o formă ușor de absorbit și utilizat de organism”, potrivit Dr. Mills. Acest lucru poate explica de ce ouăle reduc riscul de demență.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun mic dejun pentru inima și stomacul tău

Ouăle sunt o „proteină completă”, ceea ce înseamnă că conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali – cei pe care organismul nu îi poate produce singur. Una dintre substanțele nutritive esențiale pentru dezvoltarea creierului care se găsește din abundență în ouă este colina. Aceasta este inclusă în acetilcolină, care este unul dintre „mesagerii” chimici utilizați pentru comunicare în creier și este esențială pentru procesele de învățare și memorie.

Comentarii: