NUTRITIE SANATATE

Zacusca de ciuperci- rețetă inspirată din tradițiile bucătăriei românești

Zacusca de ciuperci este o rețetă simplă și gustoasă, inspirată de tradițiile bucătăriei românești, care ne aduce aminte de aromele autentice.

Zacusca de ciuperci este considerată o opțiune mai sănătoasă decât alte conserve datorită conținutului său bogat în fibre și de substanțe nutritive din ciuperci și legume.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai borcane cu zacuscă fără mucegai cât mai mult timp: Trucul care te ajută să ai parte de zacuscă pe tot timpul iernii – Exquis

Zacusca de ciuperci- rețetă inspirată din tradițiile bucătăriei românești

Ingrediente:

  • 600 ml ulei
  • 750 g ceapă tocată mărunt
  • 2 kg ciuperci curățate și tăiate
  • 1 l suc de roşii
  • 25 kg ardei copți, tocați mărunt
  • 3-4 căței de usturoi
  • piper, sare
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat

Se curăță ciupercile cu grijă, evitând spălarea prea intensă pentru a nu le îmbiba cu apă.

Este recomandat să se folosească un șervețel umed pentru a le curăța sau o perie specială pentru curățarea ciupercilor.

Zacusca de ciuperci- rețetă inspirată din tradițiile bucătăriei românești

Mod de preparare:

Se pune uleiul într-un vas mare, la foc mediu.

Se adaugă ceapa tocată mărunt, puțină sare, se amestecă și se călește timp de 5 minute sau până când se înmoaie.

Când s-a înmuiat ceapa, se adaugă ciupercile tăiate cubulețe.

Se amestecă și se lasă și ele să se călească până când vor fi moi și își reduc volumul.

Apoi se adaugă sucul de roșii și ardeii copți tocați mărunt.

La final se adaugă usturoiul tocat mărunt și piperul.

Se amestecă pentru a omogeniza toate ingredientele.

Se lasă compoziția să scadă la foc mic pentru a se obține o consistență mai groasă  a preparatului și pentru a se intensifica aromele până când se ridică uleiul la suprafață.

Este foarte important să amestecați continuu pentru a nu se lipi de vas zacusca de ciuperci.

CITEȘTE ȘI: Satisfacţia propriei munci: Cum pregăteşti cea mai delicioasă zacuscă de fasole – Exquis

La final, se gustă și se mai adaugă sare, după gust și pătrunjel proaspăt tocat.

Se pune zacusca de ciuperci în borcane spălate și sterilizate.

Când zacusca de ciuperci ajunge la temperatura camerei, borcanele se închid ermetic cu un capac și se păstrează într-un loc întunecat și răcoros.

Comentarii: