NUTRITIE SANATATE

Tochitură de porc cu mămăliguță- rețeta tradițională moldovenească

Odată cu tăierea porcului, gospodarii din zona Moldovei se întrec în prepararea celor mai gustoase tochituri de porc și ar fi păcat să nu aduci și tu aceste savori în bucătăria ta.

CITEȘTE ȘI: Tigaie picantă: Mâncarea pe care trebuie să o încerci în această perioadă – Ușor de preparat, extrem de sățioasă – Exquis

Tochitură de porc cu mămăliguță- rețeta tradițională moldovenească

Ingrediente:

  • 500 g de carne de porc amestec: pulpă, ceafă, fleică și piept de porc
  • 350 g de organe de porc: inimă, limbă, ficat, rinichi
  • 150 g de cârnați afumați proaspeți
  • 50 g de untură de porc (1 lingură cu vârf)
  • 200 ml de vin roșu
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • sare și piper negru măcinat
  • ½ căpățână de usturoi
  • mălai pentru mămăligă
  • ouă pentru ochiuri
  • 150 g de brânză sfărâmată (telemea sau burduf)

Tochitură de porc cu mămăliguță- rețeta tradițională moldovenească

Mod de preparare:

Taie carnea de porc în bucățele măricele, căci acestea vor scădea mult la gătit. Ficatul se va tăia și el fâșii.

Despică apoi inima de porc și clătește-o de cheagurile de sânge, apoi tai-o în fâșii.

Cât despre limbă, îți sugerăm să o opărești pentru 10 minute în apă clocotită, pentru a îndepărta membrana groasă de pe suprafața acesteia. Taie apoi și limba rondele.

Alege o tigaie adâncă cu fundul gros (în cazul în care nu poți prepara tochitura de porc la ceaun, în stil moldovenesc).

Pune la topit untura și prăjește mai întâi cărnurile tari, respectiv inima și limba de porc.

Sotează-le bine timp de 10 minute, apoi, scoate-le cu o spumieră și lasă-le deoparte într-un bol.

Așază în untura rămasă bucățile de carne de porc și rumenește-le pe toate părțile, la foc iute.

CITEȘTE ȘI: Obiceiul păstrat din moși strămoși: Cum pregătești pomana porcului – Detaliul care îi asigură gustul delicios – Exquis

Când toate bucățile s-au rumenit frumos, adaugă limba și inima de porc și stinge tot amestecul cu vin roșu.

Așteaptă până când vaporii de alcool s-au evaporat, în așa fel încât în tigaie să rămână doar aroma vinului.

Condimentează tochitura cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat.

Pulpa de porc are nevoie de circa 60-90 de minute de fierbere pentru a fi moale.

Redu flacăra de la aragaz, acoperă cratița parțial cu un capac și amestecă ocazional în tigaie pentru ca tochitura de porc să nu se lipească.

Pregătește între timp și cârnații afumați, tăiați rondele, alături de usturoiul curățat și zdrobit.

În această etapă, adaugă în tigaie și cârnații, amestecă bine și verifică nivelul de lichid.

Dacă este scăzut, poți completa cu 100 ml de apă. Lasă și cârnații să fiarbă pentru 10 minute.

Nu uita de ficat, fiindcă a venit și rândul lui. Pune feliile de ficat crud de porc și lasă-le să se gătească 5 minute la foc iute.

Înainte de a stinge focul, adaugă și usturoiul zdrobit și mai lasă tochitura de porc pe foc pentru câteva minute.

Cum se servește tochitura?

În mod tradițional, combinația de tochitură cu mămăligă este cea mai apreciată.

Prepară o mămăliguță faină tredițională din 250 g de mălai de porumb, 1 litru de apă și un praf de sare.

Prăjește și câte un ou ochi de persoană și așază-l peste mămăligă. Rade pe deasupra puțină brânză telemea și vei obține o minunăție de preparat.

Comentarii: