Cine NU ar trebui să mănânce pătrunjel și coriandru: Pot anula efectul unor medicamente. Pătrunjelul și coriandrul sunt un depozit de vitamina K. Dar nu toată lumea ar trebui să se lase dusă de val cu consumul lor. Există două grupuri de persoane pentru care aceste frunze verzi vor fi pur și simplu inutile, iar în unele cazuri chiar periculoase.
Pătrunjelul și coriandrul – cine nu ar trebui să le mănânce
După cum a remarcat celebrul medic Alexander Myasnikov, nu este recomandabil pentru cei care iau anticoagulante să mănânce aceste legume. La urma urmei, vitamina K pur și simplu neutralizează efectele medicamentelor concepute pentru a reduce coagularea sângelui. În plus, vitamina K poate provoca o exacerbare a urolitiazei.
CITEȘTE ȘI: Care este tensiunea arterială normală la persoanele de peste 65 de ani
Proprietăți utile ale pătrunjelului și coriandrului
Pătrunjelul și coriandrul sunt bogate în antioxidanți cunoscuți sub numele de flavonoide. Cei doi antioxidanți principali care se găsesc în plantă sunt miricetina și apigenina. Aceștia au proprietăți antidiabetice, antitumorale, imunomodulatoare și cardioprotectoare.
Apigenina îmbunătățește formarea neuronilor și întărește conexiunile dintre celulele creierului. Datorită acestui fapt, ajută la concentrare și stimulează memoria. O serie de cercetători se uită la apigenină ca la un nou mijloc de a întârzia apariția sau evoluția bolii Alzheimer.
Vitamina K, din care pătrunjelul este deosebit de bogat, ajută la întărirea oaselor și crește densitatea lor minerală. O scădere a acesteia din urmă este direct legată de riscul de fracturi, în special la persoanele în vârstă. Consumul de alimente bogate în vitamina K reduce această posibilitate.
Persoanele cu un aport ridicat de vitamina K au avut cu 22% mai puține fracturi osoase. Pătrunjelul conține, de asemenea, calciu, ergosterol și vitamina C, care împreună ajută la menținerea sănătății oaselor.
CITEȘTE ȘI: Semnalele pe care nu ar trebui să le ignori: Corpul tău te poate avertiza că ai glicemia mare
Cele trei carotenoide care se găsesc în pătrunjel și coriandru – luteină, beta-caroten și zeaxantină – ajută la susținerea vederii și a sănătății ochilor. Există studii care arată că un aport alimentar ridicat de carotenoizi, în special luteină și zeaxantină, reduce degenerarea maculară legată de vârstă (AMD). Betacarotenul este metabolizat în organism în vitamina A (sau retinol), care protejează în special corneea și conjunctiva ochilor. De asemenea, îmbunătățește vederea nocturnă și periferică, potrivit actualno.com.
Aceleași flavonoide reduc stresul oxidativ și întăresc astfel sănătatea sistemului cardiovascular. Nutrienții din pătrunjel ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol și întăresc pereții vaselor de sânge.
Comentarii: