SANATATE

Care este diferența dintre rezistența la insulină și diabet: Cum este afectat pancreasul

Foto: Pinterest.com

Care este diferența dintre rezistența la insulină și diabet: Cum este afectat pancreasul.

Ce este insulina?

Insulina este un hormon cheie care reglează nivelul zahărului din sânge. Este atât de importantă încât nu puteți trăi fără ea. Iată cum funcționează insulina atunci când totul funcționează corect:

Când mâncați, alimentele sunt transformate în zaharuri care circulă în sânge. Această creștere a zahărului din sânge determină un organ intern numit pancreas să elibereze insulină. Insulina acționează ca un comutator pentru a lăsa zahărul din sânge să intre în celulele corpului dumneavoastră, care folosesc zahărul pentru energie. Odată ce acest lucru se întâmplă, zahărul din sânge revine la un nivel normal.

CITEȘTE ȘI: 2 alimente pe care le consumăm zilnic și care duc la rezistența la insulină

Insulina semnalează, de asemenea, ficatului să stocheze surplusul de zahăr din sânge ca energie pentru mai târziu. Dacă nu ați mâncat recent, ficatul eliberează zahărul din sânge stocat, astfel încât energia să fie întotdeauna disponibilă.

Ce este rezistența la insulină?

Uneori, acest sistem bine reglat se poate dezechilibra. Atunci când organismul dumneavoastră este expus la o cantitate prea mare de zahăr din sânge pentru o perioadă prelungită de timp, puteți dezvolta rezistență la insulină. Iată ce înseamnă asta:

O parte din zahărul din sânge intră în fluxul sanguin. Pancreasul pompează niveluri ridicate de insulină pentru a aduce mai mult zahăr din sânge în celule. În timp, celulele tale nu mai răspund bine la insulină, ceea ce este cunoscut sub numele de rezistență.

Glicemia rămâne ridicată, determinând pancreasul să elibereze în continuare mai multă insulină pentru a determina celulele să răspundă. În cele din urmă, pancreasul nu mai poate ține pasul și glicemia continuă să crească.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge este nociv pentru organism, așa că organismul încearcă să scape de excesul de zahăr din sânge. Acesta stochează zahărul suplimentar în ficat și mușchi. Atunci când acestea sunt pline, ficatul trimite zahărul rămas pentru a fi stocat sub formă de grăsime corporală, ducând la creșterea în greutate. Rezistența la insulină inițiază prediabetul și diabetul de tip 2.

Ce este diabetul de tip 1?

Diabetul de tip 1 este diferit de rezistența la insulină. Diabetul de tip 1 este considerat a fi cauzat de o reacție autoimună (organismul se atacă pe sine din greșeală). În timp ce persoanele cu rezistență la insulină nu răspund bine la insulină, persoanele cu diabet de tip 1 nu produc insulină sau nu produc suficientă insulină pentru a supraviețui.

Aveți rezistență la insulină?

Nu vă puteți da seama dacă cineva are rezistență la insulină doar uitându-vă la el. Deși supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc, nu trebuie să fiți supraponderal sau obez pentru a avea rezistență la insulină. Alți factori de risc pentru rezistența la insulină includ:

  • Niveluri ridicate de zahăr în sânge.
  • Trigliceride ridicate (un tip de grăsime din sânge).
  • Colesterol LDL (rău) ridicat.
  • Colesterol HDL (bun) scăzut.
  • Istoric familial de diabet de tip 2.
  • Lipsa de activitate fizică.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că ați putea avea rezistență la insulină sau dacă doriți să aflați mai multe.

Rezistența reversibilă la insulină

Dacă aveți rezistență la insulină, există vești bune. O puteți inversa făcând celulele dvs. mai sensibile la insulină.

CITEȘTE ȘI: Fructul care ajută cu rezistența organismului la insulină

Activitatea fizică

Activitatea fizică vă face mai sensibili la insulină, unul dintre motivele pentru care este importantă pentru gestionarea diabetului (și pentru o sănătate bună în general!). Nu așteptați să fiți diagnosticat cu prediabet sau diabet de tip 2 pentru a începe să faceți mai multă mișcare. Cu cât luați măsuri mai repede, cu atât vă va fi mai bine.

Pierderea în greutate

Pierderea în greutate dacă sunteți supraponderal sau obez este o altă modalitate excelentă de a reduce stresul asupra corpului dumneavoastră și de a vă crește sensibilitatea la insulină.

Consumul unei diete echilibrate de legume fără amidon, fructe, cereale integrale și proteine slabe ajută la scăderea zahărului din sânge. Acest lucru va reduce cantitatea de insulină eliberată de pancreas pentru a ajuta la inversarea rezistenței la insulină, potrivit actualno.com.

Alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi gestionarea stresului și abundența.

Comentarii: