SANATATE

Cum poți evita să faci accident vascular cerebral: 7 lucruri de care să te ferești, potrivit specialiștilor

Cum poți evita să faci accident vascular cerebral: 7 lucruri de care să te ferești, potrivit specialiștilor. Accidentul Vascular Cerebral( AVC) este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Conform statisticilor, unul din patru adulți suferă un accident vascular de-a lungul vieții. Medicii spun că accidentele vasculare cerebrale pot fi controlate și chiar prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos și plin de mișcare.

Cum poți evita să faci accident vascular cerebral: 7 lucruri de care să te ferești, potrivit specialiștilor

Experții estimează că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, dieta și multe altele, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, scrie HuffPost.

Mai mulți medici au împărtășit obiceiurile pe care le evită personal și de ce ar trebui să le evitați, pentru a reduce riscul unui accident vascular cerebral.

CITEȘTE ȘI: 5 semne de avertizare ale unui AVC: Pot apărea cu până la 90 de zile mai devreme

Un stil de viață sedentar

Unul dintre factorii de risc pentru accident vascular cerebral este un stil de viață sedentar. Acesta se referă că oamenii petrec o mare parte a vițeii stând, fie în pat sau doar la masă, fără a face foarte multă mișcare. Acesta poate fi foarte ușor schimbat, potrivit dr. Arthur Wang, director de neurochirurgie endovasculară la Școala de Medicină a Universității Tulane.

„S-a demonstrat că activitatea fizică regulată ajută la menținerea vaselor de sânge fără înfundare. Oprește acumularea de placă în artere. Așa că recomandăm în general ca oamenii să facă probabil 30 de minute de exerciții fizice moderate, poate de cinci ori pe săptămână”, a spus a spus dr. Wang.

Câteva dintre exercițiile simple pe care le puteți face sunt: plimbări, alergare, ciclism, grădinărit sau clase de antrenament în grup la o sală de fitness.

Ignorați hipertensiunea arterială

„Se pare că multe dintre aceleași lucruri pe care le-am recomanda pentru un stil de viață sănătos reduc și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral”, a spus dr. Anthony Kim, neurolog vascular și director medical al Centrului de AVC al Universității din California din San Francisco. „Dar dacă există un factor care are cel mai mare impact, ar fi tensiunea arterială”, a adăugat acesta.

Potrivit experților, tensiunea arterială este principalul factor de risc pentru accident vascular cerebral, fiind numită și „ucigașul tăcut”, deoarece de multe ori, pacienții nu îl simt. Oamenii ar trebui să-și verifice tensiunea, să o monitorizeze dacă este cazul și să o trateze.

„Dacă ai lua o baghetă magică și ai flutura și ai elimina brusc hipertensiunea arterială din populația americană, ar fi cu 60% mai puține accidente vasculare cerebrale”, a menționat dr.Kim.

Nu mergeți la controalele regulate

„Acești factori de risc adesea nu au simptome reale”, a spus dr. Wang. „Un pacient nu ar ști niciodată că tensiunea arterială este ridicată, nu ar ști dacă are colesterol ridicat decât dacă toate acestea sunt testate sau examinate în mod regulat”, a precizat acesta.

Medicii recomandă oamenilor să vină la controale de rutină la doctorul de familie. Acesta vă poate examina pentru probleme precum colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată, în timp ce verifică și alți factori de risc, cum ar fi zahărul din sânge și greutatea.

„Cred că a fi hiper-vigilent cu privire la aceste lucruri, mai ales atunci când acești factori de risc pentru accident vascular cerebral sunt foarte criptici, ceea ce înseamnă că nu se manifestă în niciun simptom real, așa că este foarte important ca pacienții să înțeleagă acest lucru, astfel încât să ia măsuri de acțiune pentru a-și vedea medicul pentru a obține aceste teste de screening de rutină”, a menționat dr. Wang.

Fumatul poate afecta grav sănătatea

Potrivit celor doi medici, unul dintre obiceiurile care se află în fruntea listei de evitat este fumatul.

„Acest lucru crește cu siguranță riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă”, a spus dr. Kim.

„Și unul dintre modurile în care face acest lucru este prin determinarea îngustării vaselor de sânge în timp, ceea ce poate duce în cele din urmă la blocaje în fluxul sanguin către o parte a creierului, ceea ce este în esență ceea ce este un accident vascular cerebral”, a explicat el.

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul este legat de anumite tipuri de cancer, boli hepatice și accident vascular cerebral. Recomandările privind alcoolul variază în funcție de persoană, dar potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, mai mult de patru băuturi într-o singură ședință pentru femei sau cinci băuturi într-o singură ședință pentru bărbați sunt excesive. Mai mult de opt băuturi pe săptămână pentru femei și 15 băuturi pe săptămână pentru bărbați este, de asemenea, considerat consum excesiv.

În general, este acceptat faptul că femeile nu ar trebui să bea mai mult de o băutură alcoolică pe zi, iar bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două, potrivit dr. Kim. Acestea sunt, de asemenea, recomandările prezentate de Ghidurile dietetice pentru americani.

Ignori o dietă adecvată

O dietă adecvată este importantă și pentru gestionarea riscului de accident vascular cerebral. Aceasta înseamnă moderarea alimentelor care sunt pline de grăsimi saturate, zahăr și sare, potrivit dr. Wang.

CITEȘTE ȘI: Pericolul medicamentului care se poate lua fără rețetă: Utilizarea acestuia fără recomandarea medicului poate duce la AVC

Refuzul unui tratament necesar

Tocmai pentru că a crescut semnificativ numărul de accidente vasculare cerebrale oamenilor le este recomandat să trateze simptomele pe care le au. De asemenea, ar trebui să urmeze tratamentul necesar în cazul în care trec printr-un astfel de incident.

„Deoarece multe accidente vasculare cerebrale nu sunt dureroase, iar simptomele accidentului vascular cerebral variază atât de mult, este important să recunoaștem simptomele accidentului vascular cerebral”, a precizat dr. Kim.

Acesta a mai spus că există un acronim util pentru a ajuta oamenii să-și amintească semnele – și acel acronim este FAST. Acest acronim înseamnă „cădere facială, slăbiciune a brațului, dificultăți de vorbire și timp pentru a suna la 9-1-1”, potrivit site-ului American Stroke Association.

Comentarii: