Dacă ai nevoie de o grămadă de perne pentru a dormi, mergi urgent la medic: Ai putea suferi de o afecțiune gravă. Dacă ai dificultăți în a adormi fără o grămadă de perne care să te sprijine, acest obicei ar putea fi mai mult decât o simplă comoditate. Potrivit doctorului Rosie Godeseth, un cardiolog de renume și director medical asociat la Vitality Health, aceasta ar putea fi o simptomă ascunsă a unei afecțiuni grave – insuficiența cardiacă.
Dacă ai nevoie de o grămadă de perne pentru a dormi, mergi urgent la medic: Ai putea suferi de o afecțiune gravă – Insuficiența cardiacă, o amenințare silențioasă
Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică care apare atunci când inima nu poate pompa sângele eficient din cauza slăbirii mușchiului cardiac. Aceasta poate duce la simptome severe, cum ar fi oboseală debilitată, umflarea membrelor și dificultăți de respirație. Aceste probleme respiratorii sunt adesea cauzate de acumularea de lichid în plămâni, ceea ce face ca respirația să fie deosebit de dificilă atunci când pacientul stă întins pe spate.
CITEȘTE ȘI: Nici prea mult somn nu e bun: Boala periculoasă declanșată de somnolența excesivă
De ce nu poți dormi liniștit
Dr. Godeseth explică faptul că, pentru persoanele cu insuficiență cardiacă, acumularea de lichid în plămâni poate face respirația dificilă atunci când stau întinși pe spate. Din acest motiv, mulți pacienți simt nevoia să se sprijine pe perne pentru a obține ușurare.
„Dacă te trezești cu dificultăți de respirație sau ai nevoie de perne pentru a te sprijini în timp ce dormi, consultă un medic”, sfătuiește Dr. Godeseth, potrivit Daily Mail.
Diagnosticarea și detectarea timpurie
Insuficiența cardiacă afectează aproximativ 1 milion de persoane în Marea Britanie, cu aproximativ 200.000 de noi cazuri anual. În Statele Unite, aproximativ 6,7 milioane de adulți trăiesc cu această afecțiune. Din păcate, mulți pacienți află că au insuficiență cardiacă abia după o internare de urgență.
Diagnosticarea precoce este crucială, deoarece jumătate dintre pacienții cu insuficiență cardiacă trăiesc doar încă 5 ani după diagnostic. Opțiunile de tratament includ medicamente pentru îmbunătățirea funcției cardiace, implanturi de pacemaker și intervenții chirurgicale pentru îmbunătățirea fluxului sanguin.
Insuficiența cardiacă, subdiagnosticată
În luna iunie, Societatea Britanică pentru Insuficiență Cardiacă a avertizat că ar putea exista până la 400.000 de persoane cu insuficiență cardiacă nediagnosticată în Marea Britanie. Experții cer măsuri urgente pentru identificarea acestor cazuri înainte de a deveni acute, deoarece sistemul de sănătate ar putea fi copleșit de o „tsunami” de pacienți cu insuficiență cardiacă în viitorul apropiat.
Lynn Mackay-Thomas, directorul executiv al BSH, a descris situația ca fiind o „bombă cu ceas” și a subliniat necesitatea unui program național, sustenabil, pentru identificarea timpurie a persoanelor aflate în risc.
Insuficiența cardiacă, alte simptome
În afacerea dificultății de respirație atunci când stai întins, alte simptome ale insuficienței cardiace includ tuse persistentă, balonare, ritm cardiac rapid și pierderea apetitului. Deși aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni mai puțin grave, Dr. Godeseth recomandă să te consulți cu un specialist pentru un control de rutină.
CITEȘTE ȘI: Florile pe care să le ții cu tine în dormitor: Vei uita de mucegai și insomnie cu ajutorul lor
Măsuri preventive
Există mai mulți pași pe care îi poți face pentru a îmbunătăți sănătatea inimii pe termen lung. Dr. Godeseth pune accentul pe importanța activității fizice, alimentației echilibrate și evitării fumatului. Exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 35%, deoarece ajută la reglarea tensiunii arteriale, reduce colesterolul rău și stabilizează nivelurile de glucoză din sânge.
Dacă experimentezi oricare dintre simptomele menționate, inclusiv dificultăți de respirație atunci când stai întins, este esențial să consulți un medic. Diagnosticarea timpurie și tratamentele adecvate pot îmbunătăți semnificativ prognoza și pot reduce riscurile de complicații severe.
Comentarii: