Cum poate cafeaua să schimbe bacteriile din stomacul tău. Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate la nivel mondial. Este un element de bază în viața de zi cu zi a multor oameni, cunoscut pentru potențialele sale beneficii metabolice și de sănătate.
Studii recente au arătat că cafeaua poate avea, de asemenea, o legătură directă cu microbiomul nostru intestinal. De fapt, în 2021, cercetătorii au descoperit că, din mai mult de 150 de alimente studiate, băutura populară a prezentat cea mai puternică asociere cu compoziția microbiomului intestinal, în special nivelurile de Lawsonibacter asaccharolyticus, la aproximativ 1 000 de persoane.
Pentru a înțelege mai bine impactul consumului de cafea asupra microbiomului intestinal, această echipă de cercetare a analizat înregistrările dietetice și medicale de la peste 22.800 de persoane din Statele Unite și Regatul Unit, pe lângă informațiile publice disponibile de la aproape 54.200 de persoane din întreaga lume. Aceștia au comparat datele din probele de scaun colectate de la consumatorii de cafea și de la cei care nu beau cafea pentru a identifica diferențele în bacteriile intestinale ale acestora.
Studiul a observat mai multe asocieri, dintre care cea mai puternică a fost între consumul de cafea și L. asaccharolyticus: La persoanele care beau cafea, nivelurile acestei bacterii sunt de până la opt ori mai mari decât la persoanele care nu beau cafea. Acest model este observat la nivel mondial.
Deși efectele exacte asupra sănătății ale acestei bacterii nu sunt încă cunoscute, cercetătorii cred că acestea ar putea fi legate de efectele atribuite consumului de cafea.
Impactul cafelei asupra microbiomului intestinal
Cercetătorii efectuează ceea ce ei cred că este cel mai mare studiu de până acum privind relația dintre consumul de cafea și microbiomul intestinal uman.
Au analizat peste 22.000 de „probe metagenomice” – o tehnică utilizată pentru a detecta și măsura abundența întregului ADN microbian dintr-o probă. Ei au evaluat, de asemenea, obiceiurile alimentare ale participanților.
Participanții au fost apoi clasificați în trei niveluri de consum de cafea:
- nu au consumat niciodată dacă au băut până la 20 de grame (g) de cafea pe zi sau mai puțin de 3 cești pe lună
- consumatori moderați, dacă au consumat între 21 și 599 g de cafea pe zi
- consumatori intensivi dacă au consumat 600 g sau mai mult de cafea pe zi sau mai mult de 3 cești pe zi.
Cercetătorii au folosit apoi învățarea automată pentru a vedea în ce măsură consumul de cafea era legat de tipurile și nivelurile de bacterii din intestinul nostru.
În concordanță cu studiile anterioare, studiul actual a evidențiat o asociere puternică între consumul de cafea și o creștere a speciilor specifice de microbiom, în special L. asaccharolyticus.
Abundența mediană a L. asaccharolyticus s-a dovedit a fi semnificativ mai mare în grupul cu consum ridicat de cafea, cu valori variind de la 4,5 la 8 ori mai mari decât în grupul care nu a consumat niciodată cafea.
În mod similar, grupul cu consum moderat de cafea a prezentat niveluri de 3,4 până la 6,4 ori mai mari comparativ cu grupul care nu a consumat niciodată cafea.
Există mai puține diferențe în efectul cafelei asupra microbiomului între persoanele care beau o cantitate moderată și cele care beau o cantitate mare, iar pentru trei dintre cohorte diferența nu este semnificativă.
Acest lucru sugerează că creșterea consumului de cafea dincolo de consumul moderat ar putea să nu aibă un impact major asupra microbiomului. Cu alte cuvinte, este posibil să nu fie nevoie să beți cantități mari de cafea pentru a observa schimbări în microbiomul intestinal.
În general, acest studiu se adaugă la dovezile că cafeaua modifică compoziția microbiomului intestinal, L. asaccharolyticus fiind deosebit de sensibil la consumul de cafea. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin mecanismele acestei relații și implicațiile potențiale asupra sănătății.
Deoarece consumul de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele, autorii studiului sugerează că cercetările viitoare ar trebui să investigheze dacă L. asaccharolyticus poate media această asociere.
CITEȘTE ȘI: Bolile de care cafeaua te poate proteja
Cum să profitați de beneficiile potențiale ale cafelei
Simpson subliniază că „deși este prea devreme pentru a recomanda cafeaua în mod specific pentru sănătatea intestinală, consumul moderat poate fi o alegere sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, oferind beneficii potențiale microbiomului, alături de proprietățile sale metabolice și antiinflamatorii”.
„Pentru a obține cele mai multe beneficii potențiale”, spune ea, «savurați cafeaua neagră sau cu aditivi minimali, cum ar fi laptele pe bază de plante neîndulcit». „Dacă preferați să o îndulciți, alegeți îndulcitori naturali, cu puține calorii, cum ar fi stevia, care sunt mai blânzi asupra nivelului de zahăr din sânge”, recomandă ea.
În cele din urmă, Simpson notează că „ar trebui să vă limitați la un consum moderat – 1-3 cești pe zi – și să alegeți cafea organică de înaltă calitate pentru a reduce expunerea la pesticide și a maximiza beneficiile sale pentru sănătate”.
Comentarii: