Prăjitura Albă ca Zăpada se face remarcată prin combinația de foi fragede și crema delicioasă de vanilie cu aroma de lămâie, cee ace o face să fie iubită de toată lumea.
Cu aroma sa delicată și textura catifelată, această prăjitură te va ridica în ochii degustatorilor și, cu siguranță, desertul va rămâne în memoria lor pentru mult timp.
Este o rețetă simplă, dar cu un impact emoțional puternic, aducând laolaltă gusturi autentice și momente de bucurie.
CITEȘTE ȘI: Cum se face cea mai îndrăgită prăjitură „Tăvălită” din copilărie – Exquis
Cea mai iubită prăjitură românească- Albă ca Zăpada
Ingrediente:
- 800 g făină
- 2 ouă
- 200 g zahăr pudră
- 200 g unt cu minim 80% grăsime
- 200 g smântână fermentată, cu 20% grăsime
- 10 g amoniu pentru prăjituri și 3 linguri de lapte rece
- Coajă rasă de lămâie
- Vanilie
Ingrediente pentru cremă:
- 350 g zahăr
- 4 gălbenușuri
- Un praf de sare
- 50 g amidon
- 500 ml lapte rece
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- sucul de la 2 lămâi
- 350 g de unt cu minim 80% grăsime (la temperatura camerei)
Cea mai iubită prăjitură românească- Albă ca Zăpada
Mod de preparare:
Adaugă în bolul robotului de bucătărie untul, zahărul pudră, coaja rasă de lămâie, vanilia și mixează-le bine.
În timpul mixării, adaugă și cele 2 ouă întregi, alături de smântână și lasă totul să se amestece bine.
Dizolvă amoniul în lapte rece și toarnă-l peste compoziția din bolul mixerului. Tot acum adaugă și făina, apoi amestecă totul cu ajutorul cârligului pentru aluat, până obții o bilă netedă din aluat.
Înfoliază aluatul într-o folie de plastic și lasă-l să se odihnească pentru 20-30 de minute pe masa din bucătărie.
După ce aluatul s-a odihnit, împarte-l în 4 bile egale și întinde 4 foi de dimensiunea tăvilor tale de copt. Înfăinează masa de lucru și sucitorul, apoi întinde foile.
Tapetează 4 tăvi pentru cuptor cu hârtie de copt, apoi mută cele 4 foi pe fiecare tavă.
Înțeapă apoi foile de prăjitură pe alocuri, cu o furculiță, în așa fel încât să nu se umfle în timpul coacerii.
Încinge acum cuptorul la 180 °C și coace foile de prăjitură Albă ca Zăpada timp de 6 minute, până vor avea marginile ușor rumenite.
Cum se prepară crema
Adaugă într-o oală cele patru gălbenușuri de ou, alături de zahăr tos, vanilie, coajă de lămâie și un praf de sare.
Mixează-le puțin și adaugă amidonul. Diluează treptat amestecul cu lapte rece, apoi așează oala pe foc mediu.
Amestecă bine, continuu, până ce crema de vanilie ajunge la punctul de fierbere.
Las-o apoi să clocotească timp de 1 minut și să se îngroașe bine.
Acoperă vasul cu o folie de plastic până se răcorește, pentru a nu face pojghiță deasupra.
După ce s-a răcorit, o mai poți mixa puțin cu mixerul, adăugând și zeama de la 2 lămâi.
Adaugă în cremă și bucățele de unt moale, mixând după fiecare tranșă.
Împarte în 3 părți cantitatea de cremă obținută și unge cu ea primele 3 foi.
Suprapune apoi foile de prăjitură și finalizează montarea cu foaia neunsă.
Apasă ușor cu palma pe ultima foaie de blat, apoi acoperă prăjitura cu o hârtie de copt și așează peste aceasta o tavă cu greutăți, distribuite egal pe suprafața prăjiturii.
Așează prăjitura într-o cameră, la răcoare, dar nu în frigider și las-o până ziua următoare.
Prăjitură se pudrează cu zahăr pudră și se taie în dreptunghiuri mici.
Comentarii: