Cea mai bună băutură pentru gât dacă suferi de bronșită. Bronșita și iarna sunt aproape sinonime. Boala este exacerbată în cele mai reci luni. Mulți oameni o tratează cu metode tradiționale, dar acestea nu sunt întotdeauna sigure, spune otorhinolaringologul Dr. Alexander Puryasev. Expertul comentează beneficiile acestui produs și oferă recomandări pentru tratamentul bronșitei.
Cea mai bună băutură pentru gât dacă suferi de bronșită
Specialistul notează că o baie de aburi este contraindicată pentru bronșită, dar puteți bea lapte cald. Trecând prin esofag, acesta încălzește traheea și bronhiile, îmbunătățind fluxul sanguin și limfatic.
Inhalațiile cu eucalipt, decoctul de tătăneasă și plantain sunt, de asemenea, utile. Rădăcina de lemn-dulce vă va îmbunătăți, de asemenea, starea de bine, deoarece planta are un puternic efect antiinflamator.
CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama când o răceală se transformă în bronșită
Beneficiile consumului de lapte cald cu miere
Această combinație poate fi nu doar un leac pentru răceală pentru tine și copilul tău, ci și o băutură energizantă, un elixir al tinereții și frumuseții, spune specialistul.
„Atât laptele, cât și mierea sunt surse foarte valoroase și utile de nutrienți pentru organismul uman. Și chiar folosirea lor separat poate ameliora starea acestuia în timpul unei răceli. Mierea și laptele elimină eficient bacteriile și virusurile patogene din organism. Și puteți preveni infecțiile prin simpla adăugare a puțină miere la un pahar de lapte cald”, adaugă medicul.
„Știm cu toții că mierea este unică prin faptul că are efecte antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare. Mierea este un antioxidant bine cunoscut, precum și o sursă nu numai de vitamine, carbohidrați și minerale, ci și, foarte important, de enzime naturale”, spune specialistul.
El mai împărtășește că laptele este valoros pentru conținutul său de calciu, vitaminele liposolubile A, E, D, acizii lactici, proteinele și grăsimile din lapte ușor digerabile și, cel mai important, bifidobacteriile. Iar probioticele (bifidobacteriile) nu participă doar la procesul digestiv, ci sunt și o parte importantă a sistemului imunitar.
Prebioticele sunt substanțe care stimulează creșterea și stabilirea bifidobacteriilor benefice (probiotice) în intestinele și sistemul nostru digestiv.
Prebioticele din miere stimulează grefarea probioticelor în lapte. Altfel spus, carbohidrații și oligozaharidele din miere contribuie la funcționarea sănătoasă și corectă a acestor bacterii benefice, necesare imunității noastre. Acesta este unul dintre motivele pentru care folosim adesea laptele și mierea ca un stimulator puternic al apărării organismului atunci când acesta este slăbit de boală.
Dacă echilibrul bacterian din tractul digestiv este normal, acest lucru nu numai că elimină constipația și balonarea, dar previne și dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, patogene.
Oboseală și slăbiciune
Laptele cald și mierea sunt bune și pentru oboseală și slăbiciune. Laptele este bogat în proteine, iar mierea este bogată în carbohidrați. Împreună, acestea vă cresc rezistența prin furnizarea de energie. Mierea vă stimulează metabolismul pentru a descompune proteinele și a furniza energie.
Proteinele din lapte sunt descompuse în aminoacizi esențiali de către enzime și apoi transformate în proteine esențiale pentru celulele noastre. Materialul în exces din această transformare este apoi oxidat, eliberând energie. Acesta este motivul pentru care laptele și mierea în combinație dau putere împotriva răcelii și febrei. Acest produs este valoros și pentru că este sigur pentru copii, vârstnici și femei însărcinate.
Un pahar de lapte și miere în fiecare dimineață poate da putere atât persoanelor sănătoase, cât și celor bolnave. Iar dacă beți lapte cald cu miere după un antrenament, acesta va ajuta la reglarea cantității de insulină din organism și va accelera recuperarea.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care reface plămânii cel mai rapid după bronșită
Un studiu realizat de Dr. Merlin Arifjohan (Universitatea din Colorado, SUA) dovedește că mierea favorizează un transport mai bun al nutrienților din alimente către celule și țesuturi. Cercetările arată în special că mierea îmbunătățește absorbția de către organism a calciului din lapte.
„Prin urmare, consumul de miere și lapte împreună nu numai că va furniza organismului nostru calciul necesar, dar va crește și absorbția acestuia în organism. Iar nivelurile normale de calciu pot preveni afecțiuni precum osteoporoza și inflamația articulațiilor, unghiile fragile și căderea părului”, adaugă expertul.
Comentarii: