NUTRITIE SANATATE

De ce să bei apă înainte de masă: Efectul pe care îl are asupra digestiei și absorbției substanțelor nutritive

De ce să bei apă înainte de masă: Efectul pe care îl are asupra digestiei și absorbției substanțelor nutritive. Consumul de apă la momentele potrivite poate promova sațietatea și facilita digestia.

Hidratarea este o parte importantă a vieții noastre de zi cu zi, iar experții recomandă consumul a 8 pahare de apă pentru funcționarea optimă a organismului. Cu toate acestea, se pare că și momentul hidratării este esențial.

De exemplu, hidratarea organismului imediat după trezire este recomandată pentru a începe ziua sănătos. În mod similar, există reguli pentru a bea apă înainte, după și în timpul meselor, ceea ce poate ajuta în procesul de digestie și poate asigura distribuirea corectă a nutrienților în organism.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: De ce să îți începi ziua cu un pahar cu apă – Bolile de care te protejează

De ce să bei apă înainte de masă: Efectul pe care îl are asupra digestiei și absorbției substanțelor nutritive

Consumul de apă la momentul potrivit poate promova sațietatea, metabolismul și poate facilita digestia și absorbția nutrienților. A bea prea multă apă prea aproape de masă poate dilua sucurile digestive și împiedica mișcarea nutrienților. Să aflăm de la experți care este momentul ideal pentru a bea apă. Ar trebui să fie înainte de masă, în timpul mesei sau după ce ai terminat.

Reguli pentru consumul de apă înainte de masă

Consumul de apă cu o jumătate de oră înainte de masă este recomandat de experți pentru a promova sațietatea și a ajuta la descompunerea alimentelor. Aceasta vă va împiedica să mâncați în exces, accelerând în același timp procesul digestiv. Dar consumul de apă chiar înainte de masă poate face mai mult rău decât bine.

„Momentul consumului de apă în raport cu mesele poate avea un impact semnificativ asupra digestiei și absorbției nutrienților. Din punct de vedere medical, consumul unei cantități adecvate de apă înainte de masă poate fi benefic în pregătirea sistemului digestiv.

Consumul a aproximativ 240-360 ml de apă cu aproximativ 30 de minute înainte de masă poate stimula producția de enzime digestive, cum ar fi saliva și sucurile gastrice, care ajută la descompunerea alimentelor, și poate promova, de asemenea, un sentiment de plenitudine sau sațietate, ceea ce poate duce la reducerea aportului caloric în timpul unei mese”, spune Dr. Rakesh Gupta, Senior Consultant, Medicină Internă, Spitalul Indraprasth, Apollo.

„Pentru a evita consumul de cantități mari de apă după masă, se recomandă, în general, să așteptați cel puțin 30-60 de minute după masă înainte de a consuma cantități semnificative de apă pentru a permite digestia și absorbția corespunzătoare.

În cele din urmă, moderația este cheia, iar răspunsurile individuale la consumul de apă pot varia în funcție de factori precum vârsta, starea de sănătate, utilizarea medicamentelor și toleranța personală ”, spune Dr. Gupta.

Dua împărtășește din nou regulile de bază pentru consumul de apă după mese și le împarte în beneficii și precauții:

Hidratare și sațietate

Consumul de apă după masă poate contribui la hidratare și poate ajuta la sațietate, reducând potențial nevoia de a mânca în exces.

Evitați consumul excesiv

Deși hidratarea este importantă, consumul de cantități mari de apă imediat după masă poate provoca disconfort sau balonare la unele persoane.

Hidratarea și impactul acesteia asupra microbiomului intestinal

„Microbiomul intestinal, o comunitate complexă de microorganisme din tractul digestiv, joacă un rol esențial în digestie, funcția imunitară și sănătatea generală. Hidratarea are un impact direct asupra microbiomului intestinal. Consumul suficient de apă ajută la menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor intestinale prin promovarea mișcărilor intestinale regulate, ceea ce poate preveni constipația și reduce riscul de tulburări gastrointestinale.”

„Deshidratarea, pe de altă parte, poate duce la constipație și poate perturba echilibrul microbiomului intestinal. Acest dezechilibru poate duce la probleme digestive și chiar vă poate afecta sistemul imunitar”, spune Dua.

Hidratarea adecvată este benefică pentru microbiomul intestinal, promovând mișcări intestinale regulate și menținând un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale. Deshidratarea poate duce la constipație și poate perturba microbiomul, putând afecta funcția imunitară.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama dacă ai noduli tiroidieni – Testul pe care poate oricine să-l facă acasă, doar cu o oglindă și un pahar cu apă

Recomandări pentru aportul zilnic de apă

Iată ce are de spus Dua despre consumul zilnic de apă:

„Regula 8×8” de opt pahare pe zi este o linie directoare generală, dar nevoile individuale pot varia în funcție de vârstă, sex, climă și nivelul de activitate. Un bun indicator al unei hidratări adecvate este urina galben deschis.

Este esențial să beți atunci când vă este sete și să vă ajustați aportul de apă în funcție de preferințele personale și de nevoile fizice. Consumul excesiv sau deshidratarea pot avea efecte negative.

Comentarii: