NUTRITIE SANATATE

Alimentele care îți stimulează memoria: Cresc capacitatea creierului de a se concentra

bhg.com

Alimentele care îți stimulează memoria: Cresc capacitatea creierului de a se concentra. Multe dintre alimentele pe care le consumăm ne ajută să ne menținem creierul sănătos.

Unele alimente, precum fructele, legumele, ierburile și condimentele, conțin compuși vegetali care ajută la protejarea creierului. Altele, precum nucile, ouăle și peștele gras, conțin grăsimi sănătoase și anumite vitamine și minerale de care creierul are nevoie pentru a se asigura că memoria noastră – atât pe termen scurt, cât și pe termen lung – rămâne ascuțită.

Alimentele care îți stimulează memoria: Cresc capacitatea creierului de a se concentra

1. Peștele gras

Ni s-a spus de mult timp că peștele este cel mai bun aliment pentru creier și există dovezi puternice care să susțină acest lucru. Studiile au arătat că un consum regulat al acestuia reduce pierderea de creier legată de vârstă și poate îmbunătăți memoria – acizii grași omega-3 găsiți în peștele gras sunt responsabili. A

ceștia fac acest lucru prin promovarea semnalizării electrice între celulele nervoase, permițând creierului să comunice rapid și ușor. De asemenea, se crede că aceștia ajută la îmbunătățirea capacității creierului de a se concentra.

CITEȘTE ȘI: Cum să îmbunătățești, în mod natural, circulația sângelui la nivelul creierului

2. Afinele

Fructele de pădure și afinele în special par să aibă proprietăți de îmbunătățire a memoriei datorită flavonoidelor vegetale cunoscute sub numele de antocianine. Acestea par a fi capabile să îmbunătățească memoria și procesele cognitive, indiferent de vârstă.

3. Nucile

Consumul regulat al unui pumn mic de nuci este bun pentru inimă și susține circulația sângelui, ceea ce are beneficii suplimentare pentru creier. De fapt, studiile au arătat că un consum mai mare de nuci este legat de o cogniție generală mai bună pentru grupurile de vârstă mai înaintată.

Nucile par să aibă un avantaj față de alte nuci, deoarece sunt o sursă deosebit de bună de acizi grași omega-3 – consumul a doar câteva în fiecare zi poate îmbunătăți atât memoria, cât și viteza cognitivă.

4. Ouăle

Ouăle sunt dense în nutrienți, furnizând aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie. Ele sunt una dintre cele mai bune surse dietetice de colină – un nutrient puțin discutat, necesar pentru formarea membranelor celulare și funcționarea creierului, inclusiv memoria. Acest lucru este deosebit de important în timpul sarcinii și alăptării, când un aport adecvat este esențial pentru dezvoltarea creierului copilului.

Dacă alegeți ouă de la mărci care completează dieta găinilor cu acizi grași omega-3, veți beneficia de niveluri mai ridicate ale acestor grăsimi care stimulează creierul.

5. Semințele de dovleac

Acestea sunt o sursă mai bună de zinc, mineral care îmbunătățește memoria, decât majoritatea celorlalte semințe. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine B, care sunt importante deoarece oferă protecție creierului pe măsură ce îmbătrânești și susțin funcția memoriei.

6. Rozmarinul

Mirosul de rozmarin poate îmbunătăți semnificativ memoria prospectivă (capacitatea noastră de a ne aminti să facem ceva) și retrospectivă. Acest lucru s-a dovedit a fi benefic pentru studenții care susțin examene, precum și pentru cei de peste 65 de ani.

7. Cafeaua

Cafeaua poate ajuta la stimularea concentrării și a dispoziției în anumite momente ale zilei, cum ar fi dimineața devreme. Acest lucru poate fi util pentru cei care sunt stresați de examene, mai ales dacă acestea au loc dimineața.

8. Ciocolata neagră

Produsă din semințele arborelui de cacao, ciocolata neagră este o ciocolată bogată, cu gust amar, făcută din solide de cacao prelucrate și unt de cacao.

Consumul unor cantități moderate de ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao (70% sau mai mult) pare să îmbunătățească fluxul sanguin, inclusiv către creier. Dacă urmează un interviu, vei fi interesat să afli că studiile arată că efectele sunt benefice pentru memoria verbală la două ore după consum, potrivit actualno.com.

9. Soia

Există unele dovezi că includerea soiei în dieta ta poate îmbunătăți atât memoria pe termen lung, cât și pe termen scurt. Studiul a observat îmbunătățiri semnificative atât la bărbați, cât și la femei, care au inclus îmbunătățiri ale flexibilității mentale.

10. Ceaiul verde

O băutură cu cofeină, ceaiul verde poate îmbunătăți vigilența, poate îmbunătăți memoria de lucru și concentrarea, în special atunci când sarcinile sunt de lungă durată. Ceaiul verde este, de asemenea, bogat în compuși vegetali care au efecte antioxidante protectoare asupra creierului.

11. Turmericul

Turmericul este un condiment galben închis care este un ingredient cheie în pudra de curry.

S-a demonstrat că curcumina, ingredientul activ din turmeric, traversează bariera hemato-encefalică, ceea ce înseamnă că poate intra direct în creier. Este un antioxidant puternic și un compus antiinflamator care poate oferi următoarele beneficii:

  • Poate aduce beneficii memoriei: Curcumina poate ajuta la îmbunătățirea memoriei la persoanele cu Alzheimer. De asemenea, poate ajuta la eliminarea plăcilor amiloide care apar în boala Alzheimer.
  • Ameliorează depresia: Curcumina crește serotonina și dopamina, care îmbunătățesc starea de spirit. O analiză sugerează că curcumina poate îmbunătăți simptomele depresiei și anxietății atunci când este utilizată alături de tratamentele standard la persoanele diagnosticate cu depresie.
  • Ajută la creșterea de noi celule cerebrale: Curcumina stimulează factorul neurotrofic derivat din creier, un hormon de creștere care ajută la creșterea celulelor creierului. Aceasta poate ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Majoritatea studiilor utilizează suplimente de curcumină foarte concentrate în doze cuprinse între 500-2000 mg pe zi, mult mai multă curcumină decât consumă majoritatea oamenilor atunci când folosesc turmericul ca condiment. Acest lucru se datorează faptului că turmericul este doar aproximativ 3-6% curcumină.

12. Broccoli

Broccoli este plin de compuși vegetali puternici, inclusiv antioxidanți. De asemenea, este foarte bogat în vitamina K, furnizând mai mult de 100% din doza zilnică recomandată (RDI) într-o porție de 1 ceașcă (160 de grame) de broccoli gătit.

CITEȘTE ȘI: Fructele care mențin creierul în formă: Îl protejează de demență

Această vitamină liposolubilă este esențială pentru formarea sphingolipidelor, un tip de grăsime care este strâns ambalată în celulele creierului. Unele studii la persoanele în vârstă au asociat un aport mai mare de vitamina K cu o memorie și o stare cognitivă mai bune.

Broccoli conține, de asemenea, compuși, cum ar fi sulforafanul, care oferă efecte antiinflamatorii și antioxidante și care pot ajuta la protejarea creierului de leziuni. Nivelurile de sulforafan sunt foarte concentrate în germenii de broccoli.

Comentarii: