FRUMUSETE

Îngrijirea pielii în sezonul rece. Ce NU trebuie să faci!

Foto: Pinterest.com

Iarna, pielea are nevoie de mai multă îngrijire decât în restul anului. Temperaturile scăzute și vântul acționează asupra pielii, care devine uscată, crăpată sau chiar iritată. Zonele cele mai afectate sunt fața, mâinile și picioarele.

CITEȘTE ȘI: Cuişoarele, mai importante decât credeai. Şase beneficii majore pentru sănătate

E adevarat ca iesim din casa mult mai gros imbracati cand e foarte frig, insa extremitatile raman descoperite adesea. Avem nevoie de caciuli, manusi, fulare si sa incercam sa nu stam foarte mult afara. Ca sa ne protejam pielea, avem nevoie de hidratare cu creme, pentru ca celulele pierd apa, iar aceste creme trebuie sa fie emoliente si bogate in vitamine.

Incaltamintea adecvata, sosetele groase, materialele naturale, in special lana sunt si ele recomandate de specialisti, precum si miscarea, pentru a impiedica problemele legate de circulatie si pentru a ajuta oxigenarea sangelui prin contractiile musculare care au loc in timpul miscarii. Nu purta manusi ude de la zapada, ci inlocuieste-le rapid cu altele uscate, intrucat risti sa faci degeraturi.

Cat mai multe lichide sunt recomandate, dar nu alcool cand e frig afara. Alcoolul da senzatia de incalzire pe moment, dar tariile duc la vasodilatatie brusca si sunt rapid absorbite de ficat. Vinul fiert nu e chiar o problema, nefiind un alcool tare, dar nici el in cantitati exagerate. Apa e ideala, la fel si ceaiul cald, nu fierbinte. Nu sunt indicate sucurile, caci contin zahar.

CITEȘTE ȘI:  Cele mai mari GREȘELI de sănătate pe care le pot face femeile de PESTE 30 de ani

Si iarna trebuie sa purtam ochelari de soare si creme de protectie cu SPF, mai ales la munte. Pentru persoanele de sex feminin care se machiaza e mai simplu, in principiu, intrucat majoritatea fondurilor de ten contin deja un factor de protectie.

Foto: Pinterest.com

Firul de par devine si el uscat si despicat iarna si necesita mai multa ingrijire, adica masti nutritive si hidratante. Pielea scalpului devine mult mai grasa de la purtarea caciulii, fiind favorizata secretia de sebum. Daca in mod normal te speli pe cap de doua ori pe saptamana, o poti face in timpul iernii o data la aproximativ 5 zile, potrivit doc.ro

Ce NU trebuie să faci!

Variatiile de temperatura sunt foarte periculoase. Doamnele care isi roaga sotii sau prietenii sa iasa inaintea lor afara sa incalzeasca masina cand trebuie sa plece undeva se cred rasfatate, insa isi fac mai mult rau decat bine. Variatiile mari de temperatura pot duce chiar la pneumonii. Alergiile sunt si ele agravate uneori de frig, unii oameni facand chiar urticarii de la temperaturi joase, la fel cum unii fac de la soare sau apa fierbinte.

CITEȘTE ȘI:  Ce fel de DECIZII iei, în funcție de TIPUL de alcool consumat

Gerul, frigul, vantul sunt foarte agresive pentru persoanele cu piele sensibila sau probleme cu circulatia. In zonele cu zapada sunt reflectate razele ultraviolete, astfel ca pot aparea chiar arsuri de la soare la persoanele care au pielea sensibila. O expunere prelungita la frig poate determina chiar necroze, daca ai probleme de sanatate legate de piele. Cand trecem de la frig la cald, schimband brusc temperaturile, rozaceea sau cuperoza se pot inrautatii de la aceste variatii.

CITEȘTE ȘI: Câte CALORII are un pahar de vin, în funcție de soiul ales

E bine deci ca temperatura sa fie crescuta gradual, nu sa intram direct la caldura mare cand afara e frig. Baile fierbinti nu sunt recomandate cand e foarte frig, nici excesul de sapun, ambele uscand foarte mult pielea. Apa trebuie sa fie de fapt calduta si sa crestem temeperatura usor, incet. Receptorii din piele sunt foarte sensibili la schimbarile bruste.

Comentarii: