Specialiştii vin în ajutorul tinerilor părinţi. Televizorul şi calculatorul au o influenţă negativă asupra celor mici, iar oamenii de ştiinţă aduc explicaţii şi sfaturi pentru a stopa aceste lucruri.
Cand vine vorba de copii, canalele media la care acestia au acces preponderent sunt televizorul si calculatorul. Atunci cand copii sunt mici, parintii au deseori tendinta de a-i lasa nesupravegheati la televizor sau calculator, fiind ocupati cu serviciul sau cu treburile casnice.
In urma mai multor studii s-a constatat ca media are o serie de efecte nocive asupra copilului, afectandu-l din punct de vedere psihic.
Petrecand multe ore in fata televizorului sau calculatorului, copilul nu va mai avea parte de interactiune in aceeasi masura cu parintii, bunicii si alti copii de aceeasi varsta. Este esential pentru un copil, pentru a se dezvolta frumos si sanatos, sa socializeze, sa interactioneze si atentia lui sa se indrepte catre jocuri si jucarii caracteristice varstei, catre iesiri in aer liber si nu catre aparatele electronice.
De asemenea, privitul indelungat la televizor are efecte negative asupra vederii. Gandeste-te la faptul ca sensibilitatea ochilor copilului este mult mai mare la o asemenea varsta, el fiind in plina formare. Cercetarile medicale au demonstrat faptul ca privitul la televizor, in mod excesiv, poate cauza o serie de probleme de vedere, in special in cazul copiilor mici.
Petrecand o serie de ore in fata televizorului sau a calculatorului intervine si sedentarismul, fapt ce determina pe termen lung obezitatea. Inactivitatea efectiva, insotita de mancaruri sau diverse gustari, va determina cu siguranta aparitia kilogramelor in plus.
Chiar si randamentul dat de prescolari si scolari va fi afectat atunci cand vine vorba de testarea memoriei si a cititului, deoarece televizorul reduce concentrarea si determina deficit de atentie. Totodata, studiile au demonstrat ca petrecerea unui timp indelungat privind la diferite emisiuni si filme are consecinte asupra cortexului prefrontal, zona responsabila de organizare, control, planificare, atentie si judecata morala.
Alte efecte identificate ar fi faptul ca micutii preiau inconstient gesturi, limbaje, comportamente si atitudini interpretate de personajele din filme sau emisiuni. De cele mai multe ori acestea au un efect negativ asupra copiilor, afectandu-le comportamentul acasa si la scoala.
In ceea ce priveste efectele pozitive pe care media le are asupra copiilor, opinia este diferentiata de la fiecare la fiecare. S-ar spune ca televizorul si calculatorul ar fi resurse care relaxeaza si informeaza. Intr-adevar, existe si programe educative care sunt de folos copiilor, insa aici este foarte important sa pui in balanta atat aspectele pozitive, cat si cele negative generate. Limitarea ar fi un termen de baza in acest sens, fiind foarte important sa alegi cum si cat timp sa petreaca copilul in fata televizorului sau calculatorului.
Fiecare parinte alege modul in care isi educa prichindelul, insa noi te sfatuim sa tii cont de efectele negative pe care le poate determina petrecerea unui timp indelungat in fata calculatorului sau televizorului, conform bebebliss.ro. Aceste surse media ar putea trasnmite infomatii nepotrivite pentru varsta copilului, afectandu-l din punct de vedere emotional si comportamental.
Asadar, poti sa selectezi anumite programe sau desene animate la care copilul sa aiba acces doar 1-2 ore pe zi. Restul timpului liber il poate petrece desfasurand diverse activitati creative, care il vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile si capacitatile intelectuale.