Încă de când începem să socializăm, adulții se încăpățâneze să limiteze copiilor „accesul” la râs. „Nu e frumos să râzi”, „Nu e momentul să râzi”, „De ce râzi?” sunt expresii cunoscute, care le condiționează, într-un fel sau altul, comportamentul.
Specialiștii apreciază că acestea îi vor marca pe viitor, în timpul maturității, când se vom „autocenzura”. Ajung să râdă doar în cercuri restrânse, cu cei apropiați, refuzând practic o plăcere și o binefacere corpului, îndreptându-și astfel gândirea, inconștient, spre aspecte negative.
Certitudinea că râsul este un medicament a venit prima oară de la greci, unde medicii le recomandau bolnavilor să meargă la spectacole de comedie pentru a-și reveni.
Puterea curativă a râsului, spun specialiștii, constă în secreția de endorfine, adică substanțe fundamentale pentru o viață echilibrată, cu tonus.
CITEȘTE ȘI: De ce oamenii INCOMPETENȚI ajung în funcții de conducere? Efectul Dunning-Kruger
Endorfinele au trei funcții în organism
Potrivit doc.ro, acestea acționează ca analgezice, adică ameliorează durerea, provoacă o stare de euforie și ajută sistemul imunitar. În plus, atunci când râdem, vasele sanguine se destind, permițând un flux de sânge mai rapid, care dublează capacitatea pulmonară.
Câteva date
– A râde de o sută de ori este echivalent cu a vâsli timp de 10 minute
– Râsul arde calorii
– Copiii râd cam de 400 de ori pe zi
– Efectul fiziologic al râsului poate dura între 12 și 14 ore
– În timp ce râdem nu putem gândi, de aceea râsul este asemănat cu meditația
– Râsul este benefic pentru sănătate
Râsul relaxează întregul corp
Un râs bun, din tot sufletul, alină tensiunea fizică şi stresul, lăsându-ţi muşchii relaxaţi chiar şi la 45 de minute după sesiunea de râs.
Râsul stimulează sistemul imunitar
El scade nivelul hormonilor stresului şi creşte activitatea celulelor imunitare şi a anticorpilor care luptă împotriva infecţiilor, îmbunătăţind astfel rezistenţa la boli.
CITEȘTE ȘI: Succesul depinde de încrederea în sine: Opt pași zilnici pentru a deveni mai încrezător
Râsul declanşează secreţia de endorfine
Substanţele chimice naturale ale organismului tău, care te fac să te simţi bine. Endorfinele contribuie la o senzaţie generală mai bună (te simţi mai bine când râzi) şi pot chiar să calmeze temporar durerea.
Râsul îţi protejează inima
El îmbunătăţeşte funcţia vaselor de sânge şi sporeşte circulaţia sangvină, lucruri care ajută şi te protejează împotriva unui atac de cord si a altor probleme de natură cardiovasculară.
Râsul te face să arzi calorii
Nu este un înlocuitor pentru mersul la sală, însă un studiu a arătat că râsul, timp de 10-15 minute pe zi, poate să ardă aproximativ 40 de calorii.
Râsul te scapă de povara grea a furiei şi mâniei
Nimic nu alungă mai repede mânia şi conflictul decât o porţie bună de râs. Privind partea amuzantă a lucrurilor te ajută să pui problemele într-o altă perspectivă şi îţi permite să depăşeşti acele confruntări nedorite, fără să te mai legi de amărăciune sau resentimente.
Râsul ar putea chiar să te ajute să trăieşti mai mult
Un studiu din Norvegia a arătat că oamenii cu un puternic simţ al umorului au trăit mai mult decât cei care nu au râs la fel de mult în decursul vieţii. Diferenţa a fost notabilă îndeosebi în cazul persoanelor care se luptau cu cancerul.
CITEȘTE ȘI: Studiu uimitor: Cum te ajută apa să mănânci mai sănătos
Beneficiile râsului pentru sănătatea şi starea ta fizică
• stimulează imunitatea
• scade nivelul hormonilor responsabili de stres
• reduce durerea
• îţi relaxează muşchii
• previne bolile de inimă
Beneficiile râsului pentru sănătatea mintală
• aduce un strop de bucurie şi veselie în viaţa ta
• alină anxietatea şi tensiunea
• alungă stresul
• îmbunătăţeşte starea de spirit
Beneficiile sociale ale râsului
• întăreşte relaţiile
• atrage alţi oameni în direcţia noastră
• îmbunătăţeşte munca în echipă
• ajută la dezamorsarea conflictelor
• contribuie la legarea relaţiilor din grup.