REVIEW

Cele mai comune superstiții, explicate: Ce se ascunde în spatele lor

Foto: Pinterest.com

Superstiţiile sunt atât de înrădăcinate în societatea modernă, încât oamenii respectă cu sfinţenie anumite reguli pentru a preveni necazurile. De ce batem în lemn? De ce facem semnul crucii?

Publicaţia „Bussines Insider“, citată de adevarul.ro,  dezvăluie originea celor mai comune superstiţii.

Cuvântul superstiţie vine de la cuvintele latine „super“ şi „stand“ care înseamnă, etimologic, ceva de deasupra, „o atitudine superioară şi o convingere mai puternică decât a ta“, a explicat un expertul Phillips Stevens, profesor la Universitatea din Buffalo.

Jane Risen consideră că există atât părţi motivaţionale, cât şi părţi cognitive pentru care oamenii sunt superstiţioşi. „Partea motivaţională este că superstiţiile ne pot ajuta să gestionăm incertitudinea, stresul şi tensiunea care decurg din faptul că nu ştim ce urmează.“, a afirmat expertul Jane Risen, profesor la Universitatea din Chicago.

Principiile cognitive, se referă la lucruri precum intuiţia, contactul direct cu anumite obiecte şi asemănarea lor. Intuiţia ajută în luarea deciziilor şi încurajează comportamentul superstiţios.

CITEȘTE ȘI: ”Mi se zbate ochiul”: de la superstiții la spasmul ocular

„Să baţi în lemn pentru a preveni dezamăgirile”

Deşi pare absurd, acesta este cel mai răspândit obicei superstiţios. Acestă superstiţie provine dintr-un obicei păgân vechi, conform căruia spiritele rele trăiesc în copaci, iar dacă batem în lemn spiritele bune ne vor ajuta să le ţinem la distanţă pe cele rele.

„Numărul 13 aduce ghinion“

Oamenii se tem de numărul 13. atunci Atunci când data de 13 a fiecarăi luni cade într-o zi de vineri, acea zi devine prin definiţie una plină de ghinioane.

Originea acestei superstiţii vine din credinţa religioasă conform căreia Iisus a murit într-o zi de vineri şi din „povestea creştină“, care spune că la ultima cină au fost prezente 13 persoane, printre care şi Iuda, care a trădat.

Un specialist susţine că notaţia grafică a butoanelor corespunzătoare fiecărui etaj a ascensorului din blocul în care el locuieşte a fost modificată, tocmai din aceste convingeri. Astfel, numărul 13 a fost înlocuit cu numărul 12A, în timp ce următorului etaj îi corespunde numărul 14.

„Ascensorul din clădirea în care locuiesc nu are etajul 13. Ei spun că 13 este un număr ghinionist. Este un lucru absurd.“, a afirmat psihologul Paul Rozin, profesor la Universitatea din Pennsylvania.

„Crucea ne protejează“

Oamenii de pretutindeni cred într-un univers coerent şi interconectat. Expertul Stevens este de părere că superstiţiile provin din trăsături cognitive ale omenirii, înscrise în biologia evoluţiei.

Credinţa într-o putere divină se regăseşte printre aceste principii. „O putere mistică, supranaturală, pe care o găsim în toate lucrurile.“, susţine psihologul Phillips Stevens.

Creştinii cred cu tărie în puterile protectoare ale crucii. Crucea este considerată un talisman aducător de noroc în multe culturi. Credinţa în puterile ei magice îşi trage rădăcinile de la greci. Catolicii îşi fac şi ei semnul crucii.

CITEȘTE ȘI: Ai găsit două gălbenușuri într-un ou? SUPERSTIȚIILE legate de acest lucru

„Să nu trecem pe sub scară“

Unele persoane evită să treacă pe sub scări, deoarece se presupune că va aduce ghinion. Potrivit teoriei populare, o scară sprijinită de un perete creează trei laturi ale unui triunghi. Numărul trei este sfânt în creştinism, datorită Sfintei Treimi. În momentul în care trecem pe sub o scară, încălcăm prevederile creştine şi, prin urmare, aducem ghinion.

„Să evităm crăpăturile de pe asfalt“

Ni se spune adesea să evităm să călcăm pe crăpăturile de pe asfalt şi punem în aplicare acest lucru, pentru că nu necesită mult efort.

„Nu deschidem umbrela în casă“

În trecut oamenii foloseau umbrela pentru a se proteja de soare, în timp ce acum umbrela are scopul de a ne feri lucruri rele, precum ploaia. Întrucât umbrela este asociată cu simbolul soarelui datorită formei circulare, este de rău augur să o folosim în încăperi întunecate, precum interiorul casei.

CITEȘTE ȘI: Cele mai întâlnite SUPERSTIȚII legate de mâncare și tacâmuri. Ce se întâmplă dacă mănânci direct din cratiță

„Nu aducem în casă lucrurile de afară“

Lucrurile de afară trebuie să rămână afară, pentru că ar putea purta cu ele o parte din imprevizibilitatea, pericolul şi haosul potenţial din exterior. De asemenea, războinicii trebuie să îşi lase caschetele afară, „pentru a nu aduce bătălia în casă“, unde trebuie să fie pace şi armonie.

Comentarii:
preload imagepreload image