Fie că te machiezi zilnic sau ocazional, a avea grijă de cosmeticele tale este un lucru important, dacă vrei să le folosești pe întreaga lor perioadă de valabilitate. Iată câteva sfaturi care să prelungească viața cosmeticelor tale:
MASCARA
Când foloseşti mascara, introdu o singură dată periuţa în tub, pentru a pătrunde cât mai puţin aer şi a împiedica astfel uscarea conţinutului. Roteşte periuţa în tub de câteva ori înainte să aplici. Nu adăuga apă sau alt lichid, deoarece se pot dezvolta germeni. Evită să împrumuţi mascara unei prietene, recomandă libertatea.ro. E modul cel mai rapid de a transmite infecţii ale ochilor, precum conjunctivita. De obicei, durata de viaţă a mascarei e de trei-şase luni. Păstrează produsul la temperatura camerei.
CITEȘTE ȘI: NU mai cumpăra zeci de produse cosmetice! Ci DOAR pe cele MULTIFUNCȚIONALE!
RUJUL
În ceea ce priveşte rujul, păstrează-l la temperatura camerei sau la rece, în frigider. Evită să-l laşi pe etajera din baie. Poţi folosi un ruj cel mult doi ani. Dacă îşi schimbă culoarea, mirosul sau textura, aruncă-l. Pensula pentru ruj trebuie spălată, după fiecare folosire, cu apă calduţă şi săpun.
FONDUL DE TEN
Ca să se păstreze bine, ţine-l la temperatura camerei. Iar pentru aplicare, foloseşte o pensulă sau un bureţel. Este mult mai igienic şi mai eficient.
CITEȘTE ȘI: Produsele COSMETICE pe care este bine să le ții în FRIGIDER
CREMA HIDRATANTĂ
Trebuie folosită repede, mai ales în cazul în care conţine extracte de plante. Cel mai bine este să cumperi un singur produs din această categorie, pe care sa îl foloseşti zilnic. Dacă e ambalată într-un recipient deschis, foloseşte un burete sau o spatulă, astfel încât să nu introduci degetele direct în cutie şi să rişti să contaminezi produsul cu bacterii din exterior. O cremă ar trebui să ţină între trei luni şi un an.
FARDUL DE OCHI
Trebuie ţinut la temperatura camerei, nu în frigider. Dacă este sub formă de pudră, ţine-l până la doi ani. În schimb, fardul care conţine emolienţi, la fel ca blush-ul, e mai sensibil, asta însemnând că se păstrează până la un an şi jumătate. Curaţă bureţelul aplicator sau pensula de două ori pe săptămână, mai ales dacă foloseşti un singur aplicator pentru mai multe nuanţe.
CITEȘTE ȘI: Descoperire incredibilă: Tratamente cosmetice pe bază de cannabis – ce spun specialiştii
Nu le ţine în poşetă!
Cui nu i s-a întâmplat să spargă un fard sau un ruj în timp ce căuta grăbită în poşetă? Ia la tine doar acele produse cosmetice pe care le foloseşti de mai multe ori pe zi, iar cel mai bine e să le pui într-o borsetă. Nu ţine poşeta într-un mediu prea cald sau prea rece.
Unde le păstrezi
Păstrează produsele cosmetice într-un loc ferit de acţiunea directă a razelor soarelui, într-un loc uscat şi răcoros. Lumina şi căldura pot să ducă la degradarea ingredientelor. Poate că e la îndemână să-ţi ţii cosmeticele în baie, dar schimbările de temperatură şi umiditate pot afecta produsele. Maşina e un alt spaţiu unde nu ar trebui să-ţi laşi borseta cu cosmetice, din acelasi motiv al căldurii excesive.
CITEȘTE ȘI: Trucuri pentru frumuseţe: Ingredientul-minune pe care îl ai deja în casă
Nu-ţi risca sănătatea!
Un produs cosmetic păstrat necorespunzător nu înseamnă doar un machiaj nereuşit, ci şi un pericol pentru pielea ta. Nu folosi aceleaşi cosmetice mulţi ani pentru că rişti să te alegi cu infecţii oculare sau eczeme grave. Ochii sunt cei mai expuşi infecţiilor, urmaţi de buze şi de piele. Rujul rezistă cel mult doi ani însă, odată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime. Fardurile expirate pot provoca iritaţii, însoţite de prurit local sau edem, care pot evolua spre dermatite alergice de contact sau eczeme.
Perioada maximă de folosire pentru cele mai utilizate tipuri de cosmetice:
– Mascara: 3 – 6 luni
– Blusher: 12 – 18 luni
– Ruj: 18 luni
– Fond de ten: 6 luni
– Fard de pleoape: 12 luni
– Eyeliner lichid: 3 – 6 luni
– Şampon: 24 luni
– Gel de duş: 24 luni