MOMS

Masa în familie, un obicei pe cale de dispariție. Vezi DE CE este atât de importantă!

Foto: Pinterest.com

Unul din momentele in care membrii familiei sunt impreuna este servirea mesei. De cele mai multe ori, familia se reuneste la cina in timpul saptamanii, iar in weekend se bucura impreuna, in cele mai fericite cazuri, de mic-dejun, pranz si cina.

Nu renunta la acest obicei vechi – de a-i reuni pe cei dragi la masa. Odata cu servirea ei, se imbunatatesc relatiile dintre membrii familiei, se cunosc preferinte in diverse domenii, nu numai alimentare, iar comunicarea este maxima.

Chiar daca o veche zicala ne spune ca ,,La masa nu se vorbeste”, parca fix in acele momente ne vine cheful de vorba si povestim intamplari de la scoala, serviciu, de pe strada, de la magazin, ori ne sfatuim in ceea ce priveste bugetul familiei, vacantele, achizitionarea unui obiect si multe altele.

Unde greșim?

Dar oare, in weekend si in vacante, de ce renuntam la acest obicei?

Exista multe scuze. Insa, mai tarziu, ne plangem de lipsa de comunicare intre generatii sau chiar intre soti, de necunosterea celuilalt sau a celorlalti, si – de ce nu – de obezitatea membrilor familiei.

Acestea, sunt obiceiuri induse, care trebuie tratate la timp, consecvent si fara compromisuri. Asa cum stabilim reguli in ceea ce priveste privitul la televizor ori joaca la calculator, va trebui sa procedam in acelasi mod si cu servirea mesei.

Reguli pentru o masă reușită

Atmosfera din jur – o familie care se reuneste la servirea mesei, discuta pe un ton calm, se apreciaza si se lauda reciproc sporeste pofta de mancare.

CITEȘTE ȘI: Zodiile care se îndrăgostesc NEBUNEȘTE în 2018

Aranjarea/aspectul mancarii – nu este nevoie sa muncesti minute in sir pentru un sandwich, dar nici nu este frumos sa arunci pe farfurieo bucata de paine cu o felie de cascaval alaturi; nu-l va atrage pe copil.

Foto: Pinterest.com

Farfuriile mari cu portii in functie de varsta copilului – acesta este un mic truc prin care copilul se simte bine dupa ce a mancat macar jumatate din ceea ce avea in farfurie.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune GOGOȘI de post /REȚETE SIMPLE

Respectarea orelor de masa in weekend, chiar in functie de programul de la gradinita/scoală;

Foto: Pinterest.com

Implicarea tuturor, chiar și a copilui in realizarea meniului – indiferent de varsta lui, se va simti implinit ca a contribuit la un moment important pentru familia lui;

CITEȘTE ȘI: Mere coapte cu afine și cremă de vanilie / REȚETE SIMPLE

• Rabdarea si perseverenta – în cazul celor mici, care de obicei refuză să mănânce altceva în afară de ce cunosc deja, insista cu masura si poti reveni peste o anumita perioada de timp (peste cateva zile) cu felul respectiv refuzat, ori combina-l cu alta garnitura ori ingrediente.

Poftă bună! Și… bucurați-vă de momentele petrecute împreună!

Comentarii: