Femeile nu sunt singurele care sufera de simptomele PMS-ului, asa cum este abreviat „sindromul premenstrual”. Chiar daca barbatii nu au menstruatie si perioade „delicate” ale lunii, ei pot avea episoade sau momente de furie ori mânie, atitudini ciudate sau neobisnuit de negative si chiar o scadere a libidoului. Toate acestea ar putea fi legate de lipsa unui nivel adecvat de testosteron in organism.
Specialistii il numesc „Irritable Male Syndrome” sau, intr-o traducere aproximativa, sindromul barbatului irascibil. Uneori, acesta poate sa ne afecteze relatia cu persoana iubita, tocmai de aceea este bine sa recunoastem semnele, sa incercam sa aflam cauzele si cum putem trata acest sindrom, recomanda doc.ro.
Esti doar morocanos sau poate fi altceva in spatele acestor stari de irascibilitate?
Stereotipul barbatului in varsta, vesnic morocanos, ar putea sa isi aiba originile intr-o afectiune cunoscuta sub numele de „irritable male syndrome”, pe care am incercat sa o denumim sindromul barbatului irascibil. Clinic vorbind, el se refera la andropauza sau menopauza la barbati. La fel ca in cazul menopauzei cu care se confrunta femeile, andropauza include o serie de modificari de natura fizica si emotionala care, de asemenea, par sa fie dependente de schimbarile aparute in nivelurile hormonilor.
Sindromul barbatului irascibil sau iritabil poate avea un impact urias asupra relatiilor noastre. Pentru a sti daca te confrunti cu acest sindrom si cum il poti trata, este important sa recunosti unele dintre cele mai evidente simptome.
CITEŞTE ŞI: Medicii avertizează cu privire la sindromul colonului iritabil: Ce să mănânci şi ce să NU mănânci
Care sunt simptomele sindromului barbatului irascibil
cum sugereaza si numele, principalul simptom este iritabilitatea sau irascibilitatea. Depresia si o incredere in sine scazuta pot fi, de asemenea, simptome. Acestea pot duce la dificultatea de a te concentra, la tulburari de somn si la un nivel scazut al energiei.
S-ar putea sa observi ca iti este greu sa slabesti si sa te recuperezi dupa ce faci efort fizic sau exercitii simple nu foarte grele. Totodata, spun specialistii, schimbarile hormonale la barbati pot cauza un apetit sexual scazut sau pot duce la disfunctie erectila.
Toate aceste simptome pot afecta modul in care interactionezi cu partenera ta de viata, iar de cele mai multe ori, nu intr-un mod pozitiv. Toanele si proasta dispozitie, precum si schimbarea aparuta in ceea ce priveste libidoul poate sa afecteze o relatie plina de iubire. Alte simptome, cum ar fi o slaba calitate a somnului, pot afecta multe aspecte ale starii de sanatate a barbatului, iar in timp, sanatatea si dispozitia lui se pot inrautati.
Care sunt cauzele acestei tulburari?
Andropauza este cel mai adesea cauzata in mod direct de o scadere in productia de testosteron. Testosteronul este un hormon care e creat in mod natural in corp si care este esential pentru dezvoltarea reproductiva masculina. De asemenea, acest hormon joaca un rol si in alte caracteristici ale barbatului, cum ar fi masa musculara si parul de pe corp. Din pacate, nivelurile de testosteron incep sa scada treptat la barbati, incepand cu varsta de 30 de ani.
Testosteronul este asociad cu increderea (siguranta de sine), cu miscarea, cu energia si cu apetitul sexual – toate caracteristicile care pot contribui la relatii sanatoase. Asa ca, cu cat nivelurile de testosteron sunt mai scazute, cu atat acest sindrom poate sa afecteze anumite aspecte care pot influenta modul in care barbatul se raporteaza la relatia cu partenera.
Tratament
Daca sindromul barbatului irascibil este cauzat in cazul tau de o scadere a nivelurilor de testosteron, una dintre principalele optiuni de tratament este terapia de terapia de inlocuire a testosteronului, potrivit healthline.com, insa la fel ca orice tratament, aceasta are potentiale efecte adverse. Totodata, este important sa mentii un stil de viata sanatos si sa iti tii sub control greutatea, pentru ca daca masa ta corporala este in limite normale, te va ajuta in privinta unor probleme pe care le poti evita, cum ar fi diabetul, bolile cardiace, somnul si nivelul energiei.
Poti avea de beneficiat daca adopti o dieta sanatoasa si eviti alimentele care sunt bogate in grasimi si zahar. Limiteaza consumul de alcool si fa miscare in toate zilele saptamanii sau macar in majoritatea zilelor, vreme de cel putin 30 sau 40 de minute.
Tratamentul sanatatii mintale este important daca relatia ta este afectata de acest sindrom. Terapia, alaturi de un specialist, iti poate arata cum sa iti gestionezi emotiile intr-un mod pozitiv si cum sa comunici mai bine cu partenera ta.
Comentarii: