Digestia este un proces complex al organismului uman, care necesita energie si timp.
De aceea e important sa ții cont de următoarele aspecte:
Nu fuma
Efectele nocive ale unui tigari fumata dupa o masa copiosa sunt de 10 ori mai intense. Fumatul este insa un obicei foarte nociv, fie ca este realizat dimineata, fie seara. O tigara contine peste 60 de substante cancerigene.
Pe langa emfizem si cancer, fumatul duce si la alte probleme de sanatate. Fumatul inrautateste simptomele a numeroase afectiuni si are si un efect negativ asupra muschilor colonului.
Nu manca fructe
Consumul de fructe este recomandat de toti medicii. Trebuie insa sa stii ca trebuie consumate la anumite ore. Sunt usor de digerat si contin zaharuri simple. Majoritatea fructelor, exceptie facand bananele si curmalele, trec prin stomac si intestin in 20 de minute de la consumare. In intestine fructele sunt metabolizate.
Atunci cand consumi fructe imediat dupa masa, fructele sunt stocate in stomac, odata cu celelalte alimente si nu mai ajung in intestine atunci cand trebuie. In stomac, fructele fermenteaza impreuna cu celelalte alimente.
Este astfel recomandat sa nu consumi fructe imediat dupa masa. Cel mai potrivit moment pentru fructe este dimineata, la micul dejun, pe stomacul gol.
Dimineata este si momentul cel mai potrivit pentru folosirea nutrientilor din fructe, care confera energie pentru intreaga zi.
CITEȘTE ȘI: Cinci reguli pe care nu le poţi evita dacă vrei să ai un abdomen plat
Nu bea ceai
Consumul moderat de ceai are numeroase beneficii pentru sanatate: reduce riscul de afectiuni cardiovasculare si diabet si asigura organismului antioxidanti care il ajuta sa lupte impotriva imbatranirii premature. Specialistii spun insa ca ceaiurile nu trebuie consumate imediat dupa masa.
Ceaiul contine polifenoli si tanini care favorizeaza absorbtia de fier. Fierul este un metal greu digerabil de organismul uman. Astfel, consumul de ceai imediat dupa masa este daunator in special copiilor si femeilor care sufera de deficienta de fier. Ceaiul trebuie consumat la cel putin o ora dupa masa.
Nu fa baie
Digestia necesita multa energie care are nevoie de o circulatie buna a sangelui. Atunci cand facem dusuri calde, temperatura corpului creste, iar pentru a o raci, organismul accelereaza circulatia sangelului pentru a racori pielea.
Astfel, sangele necesar in stomac pentru digestie nu este suficient. Este indicat ca dupa o masa sa astepti cel putin 30 de minute inainte de a face baie.
Nu merge la plimbare
Plimbarea imediat dupa o masa este o idee proasta si poate duce la indigestie si aciditate. Poti merge la pimbare dupa 30 – 40 de minute dupa o masa. In acest fel vei arde caloriile in plus si vei capata mai multa energie.
De asemenea, nu trebuie sa exagerezi. O plimbare de 15 – 20 de minute este ideala pentru accelerarea metabolismului si pentru arderea grasimilor.
CITEȘTE ȘI: Specialiștii dezvăluie secretul: De ce este bine să dormi într-o cameră rece
Nu adormi
Somnul imediat dupa masa este daunator organismului. Sucurile gastrice din stomac se intorc inapoi pe esofag din cauza fortei gravitationale. In timp, acizii din alimente afecteaza esofagul. Aceasta este principala cauza pentru care multe persoane simt o senzatie de arsura in gura si gat atunci cand atipesc imediat dupa masa.
Un alt motiv pentru care este indicat sa evitam sa adormim imediat dupa masa, este faptul ca alimentele consumate pun o mare presiune asupra diafragmei, ceea ce duce la sforait si incapacitarea de a respira in timpul somnului. Somnul imediat dupa masa este si o cauza a obezitatii.
Comentarii: