Atunci când sunt crude, florile de dovlecel sunt sărace în grăsimi saturate și sodiu, prin urmare au un conținut foarte scăzute în colesterol. Sunt pline de apă, cam 90% din copmpoziție, și sunt o sursă bună de vitamina A și C, B, ( B1, B2, B3, B9), minerale: fier, calciu, magneziu, fosfor și potasiu.
Dacă nu știi cum să le pregătești, îți dăm noi câteva idei. Florile de dovlecel pot fi prăjite, făcute pane, pregătite la cuptor, sau, pur și simplu, tăiate în fâșii subțiri și adăugate la salată.
Înainte de a le pregăti, floarea de dovlecel se clătește ușor cu apă rece, pentru a îndepărta pământul de grădină și se usucă așezândă pe un șervet curat sau pe prosoape de bucătărie pentru a îndepărta excesul de apă, recomandă clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: BEREA din dovleac! Iată de unde a apărut obsesia americanilor pentru aceasta
Puteți folosi petalele florii, tăiate cât mai fîn posibil, în supe creme sau în salate.
Supă cremă de dovlecei cu flori
Ingrediente
– 2 dovlecei baby
– 1 buchetel de flori de dovlecel
– 1 ceapă
– 1 morcov
– 1 ardei gras galben
– 1 ou de rață
– 1 lingură smântână
– 3 căței de usturoi
– 1 linguriță sare
– 3 roșii galbene
Mod de preparare
Se curăță morcovul, ceapă, ardeiul și se pun la fiert cu apă și puțină sare, se adaugă dovleceii spălați cu tot cu coajă și se fierb la foc potrivit, până când sunt pătrunse bine legumele, după care se scot și se lasă la rece.
Roșiile se curată de pielițe, se mixează și se pun la fiert cu puțină supă de la legumele fierte, cam așa cât să tragă câteva clocote. Se mixează legumele fierte și se adaugă peste sosul de pătlăgele, se mai potrivește de sare, se mai adaugă puțină supă de la legume, se pune o mâna de flori de dovlecei și se lasă la fiert la foc potrivit circa 5 minute, după care se oprește focul. Și asta este tot.
Se mixează oul cu smântână și cățeii de usturoi și se toarnă peste supă, se omogenizează și se poate servi o delicatesă de sezon.
CITEȘTE ȘI: Reguli de la National Geographic: Ce trebuie să faci pentru a trăi 100 de ani
Flori de dovlecel pane
Ingrediente:
– flori de dovlecel
– 200g făină
– 400ml apa
– condimente dupa gust: oregano, salvie, busuioc, boia, praf de usturoi
– ulei pentru prajit
Mod de preparare
Amestecăm într-un bol apa minerală (puteți folosi și bere), făîna și condimentele, amestecăm bine cu țelul. Între timp, încingem uleiul pentru prăjit. Dăm fiecare floare de dovlecel prin aluat, scurgem bine excesul de aluat și prajim florile de dovlecel în uleiul încins. Le prajim pe ambele părți, până sunt frumos rumenite și crocante. Scoatem florile pe hârtie absorbantă de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Comentarii: