LIFESTYLE

O nouă industrie ia naștere în zona Cernobil! Autoritățile din Ucraina susțin noul proiect

Foto: firsttoknow.com

La 32 de ani de la unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie, Cernobil produce din nou energie, de aceasta data fotovoltaica. La doar cateva sute de metri de cunoscuta centrala nucleara, o mica centrala de energie verde a fost deschisa oficial.

CITEȘTE ȘI: Gemul pe pâine, PERICOL pentru sănătate

Zona din jurul Cernobil nu va fi locuibila inca 24.000 de ani, asa ca autoritatile din Ucraina au incercat sa gaseasca o intrebuintare pentru aria radioactiva. Constructia noii centrale de energie solara de 1 megawatt a costat 1 milion de euro si s-a intins pe 1.6 hectare, scrie site-ul phys.org.

In acest moment, centrala poate produce energie pentru un sat de marime medie, adica aproximativ 2.000 de locuinte, potrivit estimarilor oficiale. In urmatorii ani, centrala va produce 100 de megawati.

Foto: phys.org

Autoritatile din Ucraina au oferit investitorilor aproape 2.500 de hectare pentru instalarea panourilor solare, la un pret redus. Investitorii au mai fost atrasi si de faptul ca zona permite conectarea la reteaua electrica.

CITEȘTE ȘI: DE CE orice dietă alimentară EȘUEAZĂ dacă începe într-o zi de LUNI

Ucraina va cumpara energia solara cu un pret cu 50% mai ridicat decat media europeana. Autoritatile doresc diversificarea surselor de energie, din moment ce au oprit cumpararea gazului natural din Rusia de cativa ani.

Accidentul nuclear de la Cernobil a avut loc pe data de 26 aprilie 1986. Dupa evacuarea a sute de mii de oameni, aproape 2.000 de km patrati afectati au fost abandonati.

Comentarii: