NUTRITIE

Cu CE să combinăm sarmalele și friptura ca să NU ne distrugem digestia

publika.md
Foto: Pinterest.com

Fiecare Crăciun se încheie, în România, cu oameni ajunşi în spital pentru c-au mâncat prea mult şi fără atenţie la felul în care au combinat alimentele. Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi ne-a dat reţeta mesei de Crăciun sănătoase: tot cu produsele tradiţionale, dar cu combinaţii care să ajute digestia şi cu ceva mai multă moderaţie.

CITEȘTE ȘI: 3 GREȘELI pe care le faci când găteşti varză

Prima recomandare a specialistului în alimentaţie, dr. Gheorghe Mencinicopschi, este odihna: „Digestia nu se face dacă eşti obosit. Oamenii trec cu vederea faptul că masa de Crăciun trebuie să ne prindă nestresaţi şi odihniţi, în primul rând. Aşa că ar trebui să ne asigurăm o noapte sau doua de odihnă, înainte de Sărbători.”

Totodată, trebuie să conştientizăm că principala reţetă, care n-ar trebui să lipsească de la masa de Sărbători, e moderaţia. Specialistul ne recomandă să consumăm câte un fel de mâncare greu la cel puţin două ore distanţă.

Ideal ar fi să începem cu o salată, înainte de masă, întrucât face bine digestiei. E recomandat şi un aperitiv, o tărie, înainte de masă, dar una fără adaos de zahăr: coniac sau un aperitiv amar. Şi aici însă contează cantitatea. La bărbaţi, 50 de mililitri, iar, la femei, 25- însă e important să mâncăm înainte o felie mică de pâine cu unt, ca să nu ne irite stomacul.

CITEȘTE ȘI: Trucuri in bucătărie: În ce mâncăruri să foloseşti şofranul, nucşoara, scorţişoara şi cuişoarele

Medicul ne explică că alcoolul în exces blochează digestia şi combinaţia de alcool, tutun şi mâncare grasă în perioada Sărbătorilor este cea care ne va aduce, cu siguranţă, la spital.

După aperitiv, friptura. Însă carnea nu trebuie să fie asociată cu garnitură de amidonoase: nici pâine, nici cartofi prăjiţi. Garnitura trebuie să fie de legume. „Friptura merge bine cu murături„, aminteşte specialistul. Întrucât ajută la digestie. Însă murăturile trebuie să fie obţinute prin fermentaţie, nu preparate în oţet. O sugestie de murătură ideală: bureţii de fag muraţi, care micşorează creşterea colesterolului.

Ce bem la masa de Crăciun?

În ceea ce priveşte băutura din timpul mesei, Doctorul Mencinicopschi ne recomandă vinul: unul roşu, fără sulfiti şi nu mai mult de jumătate de litru la bărbaţi şi 250 de mililitri la femei.

Cu ce combinăm sarmalele?

Nelipsitele sarmale ar putea fi preparate şi mai dietetic: cu ceva mai multă verdeaţă, de exemplu. Şi tot cu murături ar trebui să cosnsumate. O altă recomandare: „N-ar fi bine să amestecăm nimic cu amidon, că vine imediat cozonacul şi-o să ne pună capac”, explică specialistul.

CITEȘTE ȘI: Cum să păstrezi VERDE bradul de Crăciun săptămâni în şir

În ceea ce priveşte combinarea sarmalelor cu răciturile, cum se mănâncă în mai multe regiuni din ţară, dr. Mencinicopschi spune că nu e o combinaţie tocmai bună, dar putem face o excepţie, dacă-i Sărbătoare: „Însă mănânci o sarma şi o bucată de piftie. Moderaţia e cuvântul de ordine. Şi să faci pauză între felurile de mâncare.”

Cum ajutăm digestia?

Cele trei fructe-minune pentru digestie sunt, conform specialistului, ananasul, kiwi-ul şi papaya, întrucât au substanţe proteolitice puternice. Dintre băuturi: apa plată sau ceaiul verde ne ajută digestia- iar cel din urmă are şi antioxidanţi.

CITEȘTE ȘI: Dureri de dinți, de burtică sau răceală? LINIȘTEȘTE-ȚI bebelușul prin MASAJ / ZONE & AFECȚIUNI

„Fiecare om ştie când îi e foame sau nu”, completează dr. Mencinicopschi, „nu mănânci friptură până cazi lat si, deşi nu-ţi mai e foame, mănânci sarmale. Cu puţină moderaţie, putem trece cu bine peste terorismul ăsta alimentar care ni-l aduce Sărbătorile de iarnă.”

Comentarii: