Oamenii de ştiinţă sunt de părere că doar câteva minute mai puţin de stat în fotoliu, în fiecare zi, poate prelungi speranţa de viaţă.
„Dacă aveţi un job sau un stil de viaţă care implică statul îndelungat pe scaun, puteţi scădea riscul de deces prematur mişcându-vă mai des. Asta poate însemna o oră pe zi de activitate fizică intensă dacă organismul o permite, sau o activitate de mai mică intensitate cum este mersul pe jos“, este sfatul lui Keith Diaz, profesor asistent de medicină la Universitatea Columbia, SUA, citat de webmd.com.
CITEȘTE ȘI: Câtă mișcare trebuie să faci pentru a încetini procesul de îmbătrânire a inimii
Cercetarea s-a desfăşurat între 2009 şi 2017 şi a implicat 8.000 de americani de 45 de ani şi peste. Studiul a arătat că persoanele care au înlocuit statul pe scaun 30 de minute cu tot atâtea minute de activitate fizică în fiecare zi – de intensitate mică – au redus riscul de deces prematur cu 17%. Cercetarea a fost publicată pe 14 ianuarie în American Journal of Epidemiology.
Orice minut de sport contează
Exerciţiile fizice intense aduc încă şi mai multe beneficii, potrivit cercetătorilor. De exemplu, schimbarea a 30 de minute de stat jos cu activitate fizică moderată sau intensă reduce riscul cu 35%. Chiar şi câteva minute pe zi de sport sunt utile, atraga atenţia oamenii de ştiinţă.
„Activitatea fizică de orice intensitate este benefică sănătăţii“, este de părere Diaz. Un studiu recent a arătat că unu din patru americani stă pe scaun timp de opt ore sau mai mult, în fiecare zi.
Doi experţi în sănătatea inimii consideră că inactivitatea poate fi un ucigaş tăcut. „Exerciţiul fizic ajută nu doar la creşterea speranţei de viaţă, dar reduce şi riscul atacului de cord şi a celui vascular cerebral“, a explicat dr. Satjit Bhusri, cardiolog la Spitalul Lenox Hill, New York.
CITEȘTE ȘI: Motivație pentru o viață sănătoasă: Cum să-ți crești cheful de mișcare
La rândul său, dr. Guy Mintz, care coordonează departamentul de cardiologie de la Northwell Health’s Sandra Atlas Bass Hart, în Manhasset, N.Y., este de părere că sunt multe feluri în care oamenii îşi pot schimba comportamentul sedentar. Asociaţia americană a inimii recomandă efectuarea de exerciţii aerobic moderate timp de 150 de minute pe săptămână şi de activitate aerobic viguroasă, timp de 75 de minute, a spus Mintz.
„Unele companii americane au înţeles valoarea şi importanţa exerciţiilor fizice – şi implicaţiile în scăderea numărului de cazuri de diabet, obezitate şi boli de inimă – iar angajaţii sunt încurajaţi să se ridice de la birourile lor şi să facă exerciţii: de întindere a muşchilor, ping pong, mers pe jos, sărituri sau bicicletă staţionară“.
Comentarii: