SANATATE

Descoperire a cercetătorilor canadieni: Sănătatea mintală poate depinde de existenţa unui confident

dlsii.com

Doua treimi dintre cei care au supravietuit unui accident vascular cerebral se afla intr-o stare exceptional de buna cand este vorba despre sanatatea mintala.

Un procent destul de mare dintre supravietuitorii unui AVC au o stare de sanatate mintala buna, in ciuda impactului pe care l-a avut atacul cerebral, potrivit unui amplu studiu canadian, realizat de cercetatorii de la Universitatea Toronto, publicat in „Journal of Aging and Health”, potrivit doc.ro.

„Este foarte incurajant sa aflam ca vasta majoritate a supravietuitorilor unui accident vascular cerebral au o sanatate mintala optima, indicand o rezistenta uimitoare.

Multe dintre cercetari s-au axat pe depresia de dupa un atac cerebral si pe gandurile suicidale. Aceasta este o schimbare de paradigma, pentru a examina supravietuitorii atacului cerebral care sunt sanatosi la nivel mintal”, a declarat profesorul Esme Fuller-Thomson, autorul care a condus acest studiu, si Sandra Rotman, director in cadrul Institute for Life Course and Aging, de la Universitatea din Toronto.

CITESTE SI: Cum să îţi dai seama rapid dacă o persoană a făcut accident vascular cerebral. Riscul există şi la tineri

Sanatate mintala recuperata complet

Definitia cercetatorilor pentru o „sanatate mintala completa” seteaza un standard foarte inalt, ceea ce inseamna ca respondentii din cadrul studiului au fost fericiti si/sau satisfacuti cu viata lor aproape in fiecare zi si tot aceasta definitie inseamna ca acesti supravietuitori nu aveau ganduri suicidale, nu erau dependenti de vreo substanta, nu erau deprimati si nu aveau tulburari de anxietate in ultimul an care s-a scurs de la eveniment, au mai explicat oamenii de stiinta.

Acest studiu a scos la iveala noi detalii despre factorii asociati cu recuperarea completa a sanatatii mintale in randul pacientilor care au supravietuit unui AVC.

Faptul ca acesti oameni aveau un confident si nu mai sufereau de durere cronica au fost factori importanti.

Pe de alta parte, antecedentele de abuz sau maltratare in copilarie si un istoric medical de afectiuni mintale a scazut probabilitatea ca un pacient sa isi recapete complet sanatatea mintala dupa un accident vascular cerebral.

Unul sau mai multi confidenti ajuta pacientii cu AVC in perioada de recuperare

Una dintre cele mai interesante descoperiri facute de oamenii de stiinta canadieni a fost faptul ca pacientii care au supravietuit unui atac cerebral care aveau cel putin un confident (un prieten) au avut o sansa de patru ori mai mare sa isi recapete complet sanatatea mintala, in comparatie cu acei pacienti care au fost izolati social.

Acest lucru sugereaza ca interventiile tintite in cazul pacientilor singuratici si celor afectati de izolarea sociala ar putea fi de foarte mare ajutor in ceea ce priveste bunastarea si recuperarea lor, dupa un accident vascular cerebral, explica unul dintre autorii cercetarii, Lisa A. Jenson.

CITESTE SI: Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele: Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral

Deloc suprinzator este faptul ca oamenii de stiinta au descoperit ca supravietuitorii atacului cerebral care aveau durere cronica, durere debilitanta au avut sanse mult mai mici de a-si recupera complet sanatatea mintala.

Alte cercetari indica faptul ca durerea post-AVC este adeseori subdiagnosticata si netratata. Aceste rezultate scot la iveala, mai spun cercetatorii, importanta faptului ca medicii sa evalueze si sa trateze supravietuitorii accidentului vascular cerebral pentru durerea cronica pe care acestia o au.

Informatii despre sondaj

In acest studiu, facut pe canadientii in varsta de 50 de ani si peste, supravietuitorii unui AVC care au avut in antecedente abuz fizic in copilarie, abuz sexual sau violenta domestica din partea unui parinte s-au recuperat mai greu: au avut sansele injumatatite de a-si recapata complet sanatatea mintala, in comparatie cu pacientii care nu au avut aceste traume in copilarie, spun cercetatorii.

Sondajul a fost bazat pe un numar de 11.157 de canadieni, de peste 50 de ani, dintre care 300 erau supravietuitori ai unui atac cerebral.

CITEȘTE SI: Sănătos şi săţios: Fructul care scade riscul de a face accident vascular cerebral

Pacientii care erau internati pe termen lung in institutii medicale unde erau ingrijiti nu au fost inclusi in acest sondaj de opinie, asa ca autorii subliniaza ca aceste descoperiri pot fi generalizate doar in cazul canadienilor in varsta care traiesc intr-o comunitate si nu sunt internati in institutii sau centre medicale.

Comentarii: