Anemia prin deficit de acid folic sau vitamina B9 reprezintă o afecțiune hematologică care are ca manifestare scăderea globulelor roșii din pricina unei cantități prea mici de acid folic din corpul uman. Nivelurile scăzute de acid folic pot provoca anemie megaloblastică.
Principala cauză a acestei anemii
Este fie dificultatea organismului de a absorbi acid folic, fie din pricina consumului de alimente care au puțin acid folic sau deloc. Este o anemie întâlnită și în cazul pacienților bolnavi de cancer dar și a persoanelor care au obiceiul de a consuma mult alcool zilnic, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Vitamina D, esențială pentru sistemul imunitar. Cum ne provocăm singuri deficitul
De asemenea o cauză poate să fie și existența unor boli digestive cum este boala celiacă. Medicii atrag atenția că este un tip de anemie periculoasă în timpul sarcinii, de aceea toate femeile gravide trebuie să ia suplimente cu acid folic pe timpul celor 9 luni de sarcină.
Lipsa acestuia în timpul sarcinii este asociată cu defecte majore ale fătului precum afectarea neurologică, dar și cu defecte ale tubului neural.
Principalele semne și simptome ale deficitului de acid folic:
- Oboseală, slăbiciune care apare deoarece are loc o scădere a numărului de globule roșii (hematii) din sânge,
- Fața persoanei în cauză este palidă,
- Apar și dificultăți de respirație,
- Slăbire bruscă în greutate,
- Amețeli,
- Cefalee, dureri de cap sau în cazul unei anemii severe pot să apară dureri în piept sau la picioare.
- Pierderea memoriei și greutăți de învățare. Apar probleme de concentrare, persoana în cauză uită lucruri și devine iritabilă. Dacă există o lipsă îndelungată de acid folic în corp crește riscul de dezvoltare a demenței sau a Alzheimerului.
- Uneori este prezentă diareea,
- Limba este umflată și există dureri de înghițire.
- Diagnosticul se va stabili în urma efectuării unor teste de sânge.
CITEȘTE ȘI: Sute de procese din corp depind de el: Semnele care îţi spun că ai un deficit de magneziu
Tratamentul
Constă în modificări ale dietei zilnice sau administrarea de acid folic cu ajutorul suplimentelor. De asemenea, medicul va urmări și tratarea bolii de bază. Scopul tratamentului este de a crește nivelul de acid folic din organism.
De cele mai multe ori medicul va prescrie administrarea de comprimate cu acid folic. Acestea se vor administra până în momentul în care deficitul este corectat.
De asemenea, este indicat să consumați și portocale, spanac, legume verzi, fasole, sparanghel, alune, avocado, varză de Bruxelles.
Comentarii: