Suntem în plin sezon al vacanțelor și toată lumea are planuri pentru vara aceasta. Iar specialiștii vin în sprijinul femeilor însărcinate.
,,Dacă ești însărcinată, asta nu înseamnă că trebuie să-ți petreci tot timpul în casă sau în jurul ei. Sedentarismul chiar nu este recomandat! Îți poți face liniștită planuri pentru vacanță, chiar și la mare, dacă ești prudentă. În principiu, nici expunerea la soare, nici mersul la plajă nu sunt interzise. Trebuie doar să ai grijă cât stai la plajă și, în special, între ce ore,,, sunt sfaturile unuia dintre reprezentanții noului val de medici obstetricieni-ginecologi.
Când nu e de găsit la cabinet sau în sălile de naștere, doctorul Gheorghe Gică este activ pe pagina de Facebook unde are grijă de pacientele lui, cu ajutor la vedere, gratis și pentru toată lumea. Poate uneori nu reușești să ajungi la clinică sau la medicul tău, așa că nu strică să mai arunci o privire să vezi ce mai scrie Gheorghe Gică. Eu am citit și mi se pare util tot ceea ce redau acum.
,,Căldura excesivă este, într-adevăr, dăunătoare atât pentru mamă, cât și pentru făt, pentru că în timpul sarcinii organismul este oricum supus unor schimbări, de la kilogramele în plus, până la fluctuațiile hormonale. Principalele probleme care ar putea apărea prin expunerea la soare sunt deshidratarea și hipertermia. Respirația rapidă, fața roșie și pielea caldă la atingere, starea de neliniște și oboseală, senzația că nu te poți concentra sunt printre primele semne ale deshidratării. Trebuie să te ferești să ajungi în această fază pentru că deshidratarea crește riscul nașterii înainte de termen. Hipertermia este și ea periculoasă atât pentru tine, cât și pentru bebeluș și este asociată cu câteva malformații de naștere ale fătului, care includ probleme cu inima și probleme ale sistemului nervos. Dureri de cap, senzație de vomă, confuzie, stare de amețeală, puls rapid și tensiunea mică sunt semne ale hipertermiei.,,, spune cunoscutul specialist, tată și el, la rândul lui.
Citește și: Care sunt ţânţarii cei mai periculoşi? Cum ne putem feri de boala transmisă de virusul West Nile
Recomandări utile pentru a putea să te bucuri atât de vacanță, cât și de sănătatea ta și a copilului tău:
*Fie că este soare sau nu, consumă o cantitate suficientă de apă. Nu aștepta să ți se facă sete, bea multă apă! Hidratarea este foarte importantă!
*Până în ora 11 și după ora 18 este ideal să mergi la plajă. Așa ar trebui să meargă toată lumea, dealtfel, nu numai femeile însărcinate. Gândește-te că, peste puțin timp, vei merge cu copilul la mare. Îl vei scoate la plajă tot între orele acestea, așa că pregătește-te de pe acum!
*Să nu îți lipsească pălăria de soare, umbrela de plajă și crema cu factor de protecție solară de cel puțin 30!
*Cât privește costumul de baie, întreg sau deux piece, acesta reprezintă o opțiune personală, nu există recomandări medicale în sensul de a acoperi abdomenul la expunerea la soare.
*Perioada ideală de a pleca în vacanțe mai departe de casă este între săptămâna a 14-a și a 28-a. Oricum, îți recomand să-i faci o vizită medicului tău înainte, pentru a-ți verifica starea de sanatate. Iar dacă respecți toate acestea nu pot să-ți mai spun altceva decât vacanță plăcută!
Orice alte recomandări primite de la medicul curant, trebuie urmate întocmai.