LIFESTYLE

”Arde” Internetul! Revista Forbes are un român pe copertă și acela nu este Ion Țiriac: Daniel Dineș e ”regele roboților” și e cel mai bogat român!

Din câte am înțeles eu cu mintea mea deloc familiarizată în ale IT-ului, programatorilor, roboticii și tehnologiei, Daniel Dineș, un băiat până în 50 de ani, de loc din Onești, este oficial cel mai bogat român, însă estimarea și evaluarea sunt făcute pe baza unor acțiuni listate la bursă. Care acum pot valora nimic, iar mâine să se dubleze sau să se tripleze.

Bun, nu este cazul co-fondatorului și CEO-ului întreprinderii UiPath, posesor nici mai mult, nici mai puțin a 20 la sută din activele societății evaluată la 7 miliarde de dolari. Adică, după calculele celor care se pricep la matematică, averea lui Dineș doar în ceea ce privește firma ar fi undeva la 1,4 miliarde de dolari.

Dar să încercăm să-l cunoaștem, pe scurt, pe românul care i-a făcut pe redactorii Forbes să ia avionul și să vină la București ca să realizeze coperta prestigioasei publicații. Și nu pentru că n-ar avea și Daniel Dineș un birou la New York. Că are. Și la New  York, și la Londra și la Bangelore.

Citește și: ”Primă de instalare” de 60.000 euro! Ce LOCALITATE oferă familiilor care vor să se mute această sumă

Voia să devină scriitor!

Grație revistei americane, am aflat și noi că roboții au făcut și… primul lor miliardar. Pentru că lui Dineș așa i se spune, ”regele roboților”. Americanii scriu ceea ce noi nu am reușit să aflăm de aici, din țară. Scriu cum, fiu de inginer și profesor, Dineș visa să devină scriitor, înainte de 1989. Doar că și-a dat seama la timp că se descurcă incredibil la matematică. S-a schimbat regimul, a plecat la facultate și s-a întreținut în primii ani din bișniță. Cumpăra ieftin la București și vindea scump la Onești orice.

Când a aflat însă că un programator care lucra la proiecte externalizate pentru companiile tehnologice din SUA câștiga aproximativ 300 de dolari pe lună, Dineș a împrumutat de la bibliotecă un manual de C++ și s-a pus cu burta pe carte, zi și noapte. Ceea ce și-a dorit i-a ieșit în 2001:  a venit oferta de la Microsoft și s-a mutat la Seattle, unde a lucrat ca programator timp de aproape cinci ani.

„Primii mei ani au fost groaznici, în ședințe, înțelegeam cam 50% până la 60% din ceea ce vorbeau și nu am putut să vorbesc nimic”, povestește Dines, în Forbes, acolo unde mărturisește că abia mai târziu a aflat că, de exemplu „folder” este mai mult decât numele unei pictograme de la Windows.

După cinci ani la Microsoft s-a întors în România și a pus bazele unei companii de outsourcing, pe tehnologie- DeskOver. Acum, este CEO-ul UiPath este una din cele mai valoroase companii din domeniul inteligenței artificiale din lume, cu o evaluare de 7 miliarde de dolari, după ultima rundă de finanțare din primăvară, în valoare de 568 de milioane de dolari, conform Forbes. Platforma de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA) a reușit performanța de a deveni primul unicorn românesc (companie de tehnologie a cărei valoare a depășit 1 miliard de dolari).

Citește și: DE CE ”Femeia-vampir”a Transilvaniei a scăpat de EȘAFOD. Relatarea neașteptată a istoricilor

 Milionar atipic

Dar omul de afaceri nu se aseamănă deloc cu milionarii din Silicon Valley, zic americanii. ”Daniel Dines se trezește în fiecare dimineață și citește până când se plictisește – o oră sau mai mult – apoi mai trage un pui de somn rapid. Abia apoi – la 11 dimineața când se află în România (Dines se jură că o face puțin mai devreme la New York) – își deschide telefonul și verifică mesajele de pe WhatsApp și Slack”, scrie Forbes.

”O discuție la cină cu Dines poate să pornească de la istoria bizantină până la secretele lui Zig Ziglar. Programatorul Microsoft care nu știa ce este un folder discută acum despre romanul lui Amor Towels, „A Gentalman in Moscow”, bestsellerul care se află pe lista de vară a lui Bill Gates”, notează celebra publicație.

 

Comentarii: