Suntem diferiți, suntem unici, reacționăm fiecare în felul nostru la stimuli. Așa se face că în timp ce unii se confruntă cu lipsa apetitului sau chiar cu stări de greață și vomă din cauza stresului, alții ar toca și pietrele de pe drum, de foame.
Ce este comun e că toţi avem parte de stres. Fie că este cauzat de trafic, responsabilităţile de la locul de muncă sau o traumă din viaţa noastră, stresul nu este deloc prietenos cu silueta noastră. Și culmea, dincolo de numeroase schimbări fizice şi emoţionale care ne determină să mâncăm mai mult, cum se face că ne tentează cel mai mult ”bombele calorice”. Adică acele alimente confortabile, deloc nutritive.
”Stresul creşte nivelul hormonului cortizol din sânge”, menţionează Dr. Fatima Cody Stanford, profesor la Harvard Medical School. Dar ce este cortizolul? E un hormon produs de glanda suprarenală care ajută la reglarea metabolismului. Joacă un rol important şi în menţinerea glicemiei şi memoriei. Atunci când nivelul de cortizol creşte, apar inflamaţiile, iar astfel corpul începe să producă grăsime în jurul taliei.
”Stresul poate fi vinovatul principal pentru somnul întrerupt şi nevoia de a mânca atunci când nu ar trebui, cum ar fi pe timpul nopţii”, explică Dr. Stanford.
Citeşte şi: 12 etape care preced sindromul burnout. Vezi în ce stadiu te afli
Managementul stresului în câțiva pași
Sportul este un component crucial! E capital! Specialiștii spun că activitatea fizică poate reduce nivelul de cortizol. Chiar dacă se găsesc milioane de scuze pentru a evita antrenamentele, mobilizați-vă puțin. Vă place yoga, faceți yoga, vă plac plimbările, urcați-vă pe bicicletă… Nu e musai să ajungeți la sală!
Dormiți atât cât trebuie, pentru că somnul nu e opțional, e o prioritate. Lipsa somnului creşte cantitatea de hormon de stres care circulă prin corp. Dacă suferiți de insomnia, încercați să evitați privitul la televizor, în tablete, telefoane până la miezul nopții. Nu vă băgați în pat cu stomacul plin de sarmale sau ciorbă de burtă și nu beți cafea, cola sau alte băuturi pline de zahăr sau cofeină.
Uneori singura variantă viablă este… medicul. Dacă aveți probleme reale în gestionarea stresului, apelați de grabă la un specialist.
Comentarii: